Weet wat u moet doen als u wordt gebeld door een onbekend nummer

De telefoon gaat en er verschijnt een onbekend nummer soms het buitenland. Wat kunt u dan het beste doen en wat vooral niet niet?

Wanneer u wordt gebeld door een onbekend nummer, kan het lastig zijn om te bepalen wat u moet doen. Aan de ene kant kan het een belangrijk telefoontje zijn van een instantie, familielid of vriend. Aan de andere kant kan het een ongewenst gesprek zijn van een telemarketeer, fraudeur of oplichter.

Telefonische fraude

Helaas zijn er steeds meer criminele bellers actief. Vaak bellen zij vanuit landen buiten Europa. U ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat u niet kent, waardoor u toch benieuwd bent wie er gebeld heeft. Belt u terug, dan hoort u een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat u het door heeft lopen de telefoonkosten dan al flink op. Deze manier van fraude via buitenlandse telefoonnummers wordt ook wel 'Wangiri fraude' genoemd.

Enkele tips

Hieronder volgen enkele tips om u te helpen beslissen wat u moet doen wanneer u wordt gebeld door een onbekend nummer. In het algemeen is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn bij het beantwoorden van oproepen van onbekende nummers.

1. Beoordeel de situatie
Als u een oproep ontvangt van een onbekend nummer, neem dan een moment om de situatie te beoordelen voordat u de oproep beantwoordt. Als u bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet en u verwacht een telefoontje daarover, dan is het waarschijnlijk dat de oproep belangrijk is en wilt u deze beantwoorden. Aan de andere kant, als u telefoontjes verwacht, kan het een goed idee zijn om de oproep niet te beantwoorden.

2. Zoek het nummer op
Als u de oproep niet beantwoordt, kunt u het nummer opzoeken om te zien wie u heeft gebeld. U kunt het nummer invoeren in een zoekmachine zoals Google of Bing, of u kunt een speciale telefoonnummer-zoekdienst gebruiken. Misschien ziet u meer klachten over het telefoonnummer voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider informeren. Providers hebben namelijk de mogelijkheid om een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers te blokkeren. Zo bewijst u uzelf en andere klanten van uw provider een dienst.

3. Wees op uw hoede
Als u besluit om de oproep te beantwoorden, wees dan op uw hoede en wees voorzichtig met wat u zegt. Geef bijvoorbeeld geen persoonlijke informatie, zoals uw volledige naam, adres, geboortedatum of financiële informatie, tenzij u er zeker van bent dat u te maken hebt met een legitieme oproep. Wees alert op tekenen van fraude of oplichting, zoals iemand die vraagt om geld over te maken of uw creditcardgegevens te verstrekken.

4. Zet het gesprek voort als u zich comfortabel voelt
Als u besluit om het gesprek voort te zetten, zorg er dan voor dat u zich op uw gemak voelt tijdens het gesprek. Als u zich ongemakkelijk voelt, kunt u het gesprek beëindigen door te zeggen dat u op dit moment geen tijd hebt of dat u het gesprek later wilt voortzetten. Als het gesprek legitiem is, kunt u altijd later terugbellen.

5. Gebruik een oproepblokkering-app
Als u veel ongewenste oproepen ontvangt van telemarketeers of oplichters, kunt u een oproepblokkering-app gebruiken. Deze apps blokkeren automatisch oproepen van nummers die als spam worden gemarkeerd of die niet in uw contactenlijst staan. Dit kan helpen om uw telefoon minder belastend te maken en uw privacy te beschermen.

Slachtoffer van telefonische fraude?

Als u een hoge rekening heeft ontvangen door telefonische fraude neem dan contact op met uw provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk gebeld heeft. U kunt als u er niet uitkomt uiteraard ook naar de geschillencommissie of de rechter stappen. U heeft als consument rechten, dus ons advies is: laat het er in geen geval zomaar bij zitten.

(Bron: Kassa.nl, plusonline.nl)

 

Nieuws

Zo winkelt u veilig online, tips!

Winkelen op internet wordt steeds normaler. Het is handig dat u er de deur niet voor uit hoeft en dat u op ieder moment van de dag iets kunt bestellen. Veel mensen vragen zich af of online winkelen wel veilig is. Dit is waar u op moet letten.