Zo winkelt u veilig online, tips!

Categorieën:
Financieel

Winkelen op internet wordt steeds normaler. Het is handig dat u er de deur niet voor uit hoeft en dat u op ieder moment van de dag iets kunt bestellen. Veel mensen vragen zich af of online winkelen wel veilig is. Dit is waar u op moet letten.

In webwinkels kunt u bijna alles vinden wat u nodig heeft. Boodschappen, kleding, apparatuur en zelfs meubels kunt u online bestellen. Sommige webwinkels kent u misschien uit de winkelstraat, maar er zijn ook webwinkels die alleen op internet bestaan. U kunt niet altijd zien of een winkel betrouwbaar is. Er zijn een paar manieren om dat toch te kunnen bepalen. Ook kunt u zelf veel doen om te zorgen dat u veilig bent op internet.

Webwinkels met keurmerk
Er zijn twee belangrijke keurmerken voor webwinkels, Thuiswinkel Waarborg en het Webshop Keurmerk. Als de webwinkel één van deze twee keurmerken heeft, mag u erop vertrouwen dat de winkel zich aan de regels houdt. Dat betekent dat u een bestelling ook echt geleverd krijgt en dat u het product mag terugsturen als u niet tevreden bent. U hoeft dan niet te betalen of u krijgt uw geld terug. Bij problemen kunt u terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie. Webwinkels met een keurmerk zijn te herkennen aan het logo van het keurmerk op hun website. U kunt ook op de website van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk controleren of de webwinkel is aangesloten.

Webwinkels zonder keurmerk
Webwinkels zonder keurmerk hoeven niet onbetrouwbaar te zijn, maar als u daar iets koopt neemt u wel meer risico. Als u achteraf kunt betalen, kunt u er meestal vanuit gaan dat de winkel veilig is. Zo niet, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar aanvullende informatie. Zoek bijvoorbeeld op internet naar ervaringen van andere klanten. Vul daarvoor de naam van de webwinkel in op Google samen met het woord ‘klacht’ of ‘review’. Zo kunt u ook nagaan of u te maken heeft met een nep-webshop. Soms maken criminelen de website van een bekende webwinkel na. Of ze maken een winkel met een fantasienaam. U vindt er plaatjes en beschrijvingen van producten, maar als u ze bestelt, krijgt u ze niet geleverd. En u bent wel uw betaling kwijt. Koop in ieder geval niets bij een webwinkel zonder adres en telefoonnummer of op een website met veel taalfouten. Let er ook op of de verbinding beveiligd is. Dat kunt u zien aan het internetadres. Dat moet beginnen met ‘https’ en er moet een slotje voor staan.

Veilig op internet
Om veilig online te kunnen winkelen is het ook belangrijk dat uw apparatuur en uw internetverbinding veilig zijn. Zorg dat u de laatste versie heeft van het besturingssysteem en het internetprogramma dat u gebruikt op uw computer, laptop, tablet of telefoon. Dat betekent dat u regelmatig updates uitvoert. Daarmee is uw apparaat beveiligd tegen nieuwste computervirussen en spioneersoftware. Lees er meer over op de website van Veilig internetten. Gebruik alleen een beveiligde internetverbinding, bijvoorbeeld uw wifi-netwerk thuis. Het is niet verstandig om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken. Anderen kunnen dan makkelijk meekijken welke gegevens u invult. Als u onderweg op uw telefoon iets wilt bestellen, gebruik dan de databundel van uw provider. Zorg dat ook uw wifi-netwerk thuis veilig is. Daarvoor is het belangrijk dat uw router regelmatig updates uitvoert. Vaak gebeurt dat automatisch.

Veilig betalen
Betalen in een webwinkel kan vaak op verschillende manieren, bijvoorbeeld via iDeal en met een creditcard. Het kan handig zijn om een bewijs van de betaling te bewaren, bijvoorbeeld een schermafdruk of een print op papier van de betaalpagina. De meeste webwinkels sturen u ook een bevestiging van de bestelling en een bewijs van betaling. Bewaar deze goed. 

Problemen
Heeft u een bestelling gedaan, maar wordt er niet geleverd? Of heeft u een product teruggestuurd, maar krijgt u uw geld niet terug? Kom dan in actie. Op de website van Consuwijzer vindt u hierover algemene informatie. Heeft u een rechtsbijstandverzekering met een dekking voor consumentenzaken, dan kunt u daar een beroep op doen. Daarmee bent u verzekerd van juridische hulp bij aankoopgeschillen. Bent u niet verzekerd voor rechtsbijstand? Dan kunt u ook eenmalig juridisch advies vragen.  Bent u opgelicht? Doe dan aangifte bij de politie. Die kan ervoor zorgen dat de website verwijderd wordt.

(Bron: ik woonleefzorg.nl)