Dementie heeft veel invloed op het dagelijkse leven. Voor iemand met dementie wordt het bijvoorbeeld steeds lastiger om informatie goed te verwerken. Gesprekken verlopen langzamer en niet alles is meteen duidelijk. Hierdoor wordt het moeilijker om op een goede manier met elkaar in contact te blijven.
De volgende tips kunnen u helpen om toch op een prettige manier een gesprek met elkaar te blijven voeren.
Vertel over familie en bekenden en neem de plannen van de dag door. Als u dit lastig vindt, kunt u ook aanleren om uw gedachten hardop uit te spreken. Zo kunt u eenvoudig een gesprek op gang houden.
Laat stiltes vallen, zodat degene met dementie de kans krijgt om op zijn of haar eigen manier te reageren.
Vragen stellen kan helpen om het gesprek op gang te brengen. Stel bijvoorbeeld vragen over een onderwerp waar de ander graag over praat.
Contact hoeft niet altijd de vorm van een gesprek te hebben. Mensen met dementie vinden het ook vaak prettig om op andere manieren te ‘praten’. Zingen bijvoorbeeld, of gewoon stil bij elkaar zitten.
Accepteer dat niet alles in een gesprek hoeft te kloppen. Kies ervoor om het gesprek door te laten gaan, zonder de hele tijd de fouten te herstellen.
Zoek naar de herinneringen waar u het samen over kunt hebben. Gebruik eventueel foto’s of muziek om herinneringen levendiger te maken.
Misschien krijgt u weinig reactie als u een verhaal vertelt. Het kan zijn dat de details moeilijk te begrijpen zijn, maar dat de ander wel luistert naar uw verhaal. Geef het dus niet meteen op.
Vergeet niet om uw waardering voor de ander uit te spreken. En laat vooral ook merken, dat u het ook leuk heeft samen.
Iemand die dementie heeft, heeft meer tijd nodig om dingen te begrijpen of te doen. Haasten heeft geen zin, daarmee jaagt u de ander alleen maar op.
Een gesprek kan soms een verrassende wending krijgen door een onverwacht grappige opmerking of een spontaan gebaar. Probeer deze situaties te herkennen en er samen van te genieten of om te lachen.
(Bron: ikwoonleefzorg.nl)