8 tips om uw zelfbeeld te verbeteren

Heeft u ook wel eens last van negatieve gedachten? Denkt u soms dat u niet goed genoeg bent of geen talenten heeft? Bent u erg kritisch op uzelf en vindt u andere altijd leuker, knapper of slimmer? Dan bestaat er een kans dat u een negatief zelfbeeld heeft. Dokter Tamara geeft u 8 tips om uw zelfbeeld te verbeteren.

Wat is zelfbeeld?

Maar eerst leggen we uit wat zelfbeeld eigenlijk is. Het zelfbeeld is hoe iemand zichzelf ziet. Het zijn gedachten die u over uzelf heeft verzameld. Uw zelfbeeld heeft invloed op uw leven. Heeft u bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, dan ziet u dingen die bij uw overtuiging passen. Bijvoorbeeld wanneer een vriendin een afspraak afzegt, denkt u: dit ligt aan mij, ze vindt me niet meer aardig of heeft geen zin om mij te zien. U focust u op negatieve overtuigingen en vervormt zo eigenlijk de werkelijkheid.

8 tips om jouw zelfbeeld te verbeteren

Doorbreek de negatieve vicieuze cirkel en bouw een positiever zelfbeeld op met deze 8 tips:

1. Wees u bewust van uw negatieve zelfbeeld en herken de negatieve gedachten. Voel eens wat het met u en uw leven doet. Tip: schrijf het op en vraag uzelf af hoe het zou zijn als u deze negatieve gedachten omzet in positieve gedachten. Hoe zou het uw leven veranderen?
2. Neem uw eigen gedachten niet te serieus en kijk er objectief en van een afstandje naar. Het zijn namelijk geen feiten, maar ‘verhalen’ die u zelf heeft bedacht
3. Luister beter naar uzelf en uw intuïtie. Onderzoek wat u wilt en maak keuzes die bij u passen. Luister naar uzelf en niet naar de wereld. 
4. Stel doelen voor uzelf. Wie wilt u zijn en waar wilt u naartoe?
5. Zoek aansluiting met uw lichaam. Ga sporten, doe ademhalingsoefeningen of maak een wandeling en sluit u af van de wereld. Focus op uzelf en wat u voelt. 
6. Creëer positieve gewoonten en zoek naar gedrag dat ervoor zorgt dat u bent of wordt wie u wilt zijn. Maak bijvoorbeeld een afspraak met uzelf dat u dagelijks gezond kookt en elke dag een stukje wandelt. 
7. Probeer elke dag iets nieuws te ondernemen. Al het nieuwe is spannend, maar hoe meer uitdagingen u aangaat, hoe meer uw zelfvertrouwen groeit.
8. Accepteer een compliment. Zeg gewoon ‘bedankt’ en neem het compliment serieus. Het compliment wordt u niet voor niets gegeven.

Tenslotte

Wees niet te streng voor uzelf. Het leven is één grote uitdaging en negatieve gedachten kunnen altijd een keer de kop opsteken. Zorg ervoor dat u er niet in blijft hangen en probeer de gedachten om te denken naar iets positiefs.

(Bron: doktertamara.nl)