Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

En dat hoeft niet veel te kosten

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om uw huis grondig schoon te maken en te ontdoen van de winterse rommel en stof. Het goede nieuws is dat u hiervoor geen dure schoonmaakmiddelen hoeft te kopen. Met enkele goedkope en natuurlijke ingrediënten zoals soda, groene zeep en schoonmaakazijn kunt u uw huis op een milieuvriendelijke en budgetvriendelijke manier reinigen.

Schoonmaaksoda

Soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdig en goedkoop product dat gebruikt kan worden voor verschillende schoonmaakklussen. Het is een mild schuurmiddel dat helpt bij het verwijderen van vuil en vlekken zonder oppervlakken te beschadigen.

1. Met een sopje van soda in warm water, krijgt u kunststof tuinmeubels schoon.

2. Heeft u een frituurpan met een rvs mandje en/of bak? Doe dan water in de pan met een paar scheppen soda. Laat het mandje in de pan zitten. Verwarm het water tot maximaal 90 graden. Na een kwartier zet u de frituurpan uit. Met een afwasborstel maakt u het vet los van de binnenkant van de pan en het mandje. Spoel na met warm water.

3. Heeft u een vieze haarborstel of kam? Haal de haren eruit. Leg die een half uur in een soda-oplossing, spoel na met schoon water en leg te drogen op een handdoek.

4. Geurtjes van bloemvazen verdwijnen als u ze schoonmaakt met soda. Dit geldt ook voor de kattenbak.

5. Van soda met groene zeep kunt u een papje maken. Dat kunt u gebruiken als schuurmiddel tegen bijvoorbeeld kalkaanslag. Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. U kunt ook meer maken en dat bewaren in een lege jampot. Met dit mengsel maakt u bijvoorbeeld een vieze douchecabine schoon. Breng het aan met een spons en maak draaiende bewegingen om kalk los te maken. Laat het even intrekken en spoel af.

6. Met soda kunt u voorkomen dat uw afvoer verstopt raakt. Los drie kopjes soda op in een emmer met ongeveer vijf liter heet water. Giet de emmer langzaam leeg boven de afvoer en laat dit een paar uur inwerken. Spoel de afvoer daarna door met kraanwater.

Groene zeep

Groene zeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat gemaakt is van plantaardige oliën en is vrij van synthetische ingrediënten.

1. Houten, hardstenen en granieten vloeren of werkbladen kunt u dweilen met een sopje van groene zeep. De vettige zeep zorgt voor een zachte glans en laat een beschermend laagje achter.

2. De afzuigkap kunt u met groene zeep schoonmaken. Metalen filters van de afzuigkap laat u weken in een sopje, de afzuigkap zelf maakt u schoon met een sopje en een zachte spons of doekje.

3. Heeft u een frituurpan met een aluminium bak en/of mandje? Doe een sopje van warm water met groene zeep in de pan. Het frituurmandje smeert u in met zachte groene zeep. Laat dit een nacht intrekken. Spoel beide de volgende dag na met schoon en warm water! Een frituurpan met onderdelen van roestvrijstaal (rvs) kunt u ook met soda schoonmaken.

4. Heeft u een airfryer? Smeer het mandje en de opvangbak aan de binnenkant in met groene zeep. Doe heet water in de bak, zet het mandje erin en laat weken. Zo weekt u het vuil los. Daarna kunt u het mandje en de bak met een spons of zachte borstel schoonmaken. Spoel goed na.

5. Voor het schoonmaken van de keuken, badkamer en toilet kunt u in plaats van allesreiniger ook groene zeep gebruiken.

6. Ook houten tuinmeubels, de schutting, plantenpotten en de barbecue maakt u eenvoudig schoon met groene zeep. De tegels van het terras of een terrasvlonder kunt u ermee schrobben.

7. Hardnekkige vlekken in kleding kunt u insmeren met groene zeep voordat u de kleding in de was doet. Ook vlekken in tapijt kunt u behandelen met onverdunde zeep.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een ander veelzijdig en goedkoop schoonmaakmiddel dat kan worden gebruikt voor het reinigen van verschillende oppervlakken in huis.

1. Voor het ontkalken van de waterkoker, kranen, de douchekop en de wc is schoonmaakazijn een handig middeltje. Een waterkoker kunt u vullen met azijn. Rondom de kraan kunt u keukenpapier leggen, dat u natgemaakt heeft met azijn. Een douchekop kunt in een plastic zak met azijn doen. In de wc kunt u een flinke scheut azijn gieten. De azijn heeft vaak minimaal een uur nodig om in te werken. Daarna goed naspoelen.

2. Ramen wassen. Doe een scheut schoonmaakazijn in een emmer water.

3. Vieze geur verwijderen. Luchtjes van bijvoorbeeld koken en roken verdwijnen uit huis als u bakjes azijn neerzet, bijvoorbeeld ‘s nachts. Rooklucht krijgt u beter uit kleding en gordijnen als u een scheutje azijn bij de was gooit.

4. Azijn kunt u gebruiken als wasverzachter. Gebruik dan geen schoonmaakazijn, maar natuurazijn. Natuurazijn vindt u in de supermarkt in het schap waar ook de gewone azijn staat. Natuurazijn is minder sterk en daardoor veiliger voor de rubbers van de wasmachine.

Waarschuwingen

  • Gebruik azijn nooit op marmer of natuursteen, dit kan erdoor verkleuren.
  • Gebruik azijn niet bij siliconenkit, bijvoorbeeld in de badkamer, dit kan erdoor oplossen.
  • Groene zeep is minder geschikt voor marmer, natuursteen en linoleum.
  • Draag handschoenen tijdens het schoonmaken, zeker als u pure groene zeep gebruikt. Daarmee voorkomt u een droge, geïrriteerde huid.
  • Gebruik soda nooit op aluminium, het kan erdoor gaan roesten of verkleuren.

Schoonmaken met cola

Er zijn nog veel meer goedkope producten die u goed kunt gebruiken tijdens de grote schoonmaak.

  • Cola: Heeft u nog een fles cola in de koelkast staan? Gebruik het dan eens om kalk uit het toilet te krijgen of roest te verwijderen. Cola kan ook olievlekken laten verdwijnen en verf van metalen meubels halen. Heeft u alleen cola van het huismerk? Geen probleem, dit doet het werk net zo goed als het A-merk én het scheelt u weer geld.
  • Ossengalzeep: Als u vlekken wilt verwijderen is er bijna geen beter middel dan ossengalzeep. Van chocoladevlekken tot zweet-, bloed- en vetvlekken. Groot voordeel: een blokje kost maar een paar euro en u doet er eindeloos mee.
  • Water: Heeft u goede microvezeldoekjes in de kast liggen? Dan heeft u niet veel meer nodig dan het doekje en water. Een microvezeldoekje absorbeert water en vuil, zonder dat u hier schoonmaakmiddel bij nodig heeft. Dat is pas goedkoop schoonmaken!

 

(Bron: ikwoonleefzorg.nl, margriet.nl)