Iedereen heeft weleens last van tranende ogen, bijvoorbeeld bij veel wind of wanneer er iets in het oog komt. Maar sommige mensen hebben er zeer regelmatig last van. Wat kunnen daar de oorzaken van zijn en wat doe je eraan? Lees er hier meer over.
De meest voorkomende oorzaak van tranende ogen is dat de ogen dan te droog zijn. Dat klinkt gek. We leggen het uit. Bij droge ogen gaat de traanklier extra tranen aanmaken met tranende ogen tot gevolg. Bij het ouder worden krijgen meer mensen last van droge ogen. Het kan ook komen door te droge lucht in huis, door te lang zonder knipperen naar een beeldscherm te kijken, het dragen van lenzen of de overgang. Ook bepaalde medicijnen hebben drogere ogen als bijwerking.
Er zijn een aantal manieren om droge ogen zoveel mogelijk te voorkomen of te verhelpen.
Bij droge ogen kunnen kunsttranen helpen. Kunsttranen bevatten een bevochtigingsmiddel, dat ervoor zorgt dat het traanvocht in het oog dikker wordt. Ook voorkomt het uitdroging van het hoornvlies. De druppels blijven zo’n 3 tot 4 uur in het oog en de werking is direct merkbaar. Bij geïrriteerd hoornvlies kan het enkele dagen duren voor dat voorbij is. Kunsttranen zijn verkrijgbaar via uw huisarts.
Rook of stof, een vuiltje in het oog, fel (zon)licht of wimpers die over het oog schuren zijn allemaal irriterende factoren waardoor uw ogen gaan tranen. Hoe lastig ook, probeer vooral niet in de ogen te wrijven, want daardoor wordt het tranen erger. Probeer om ruimtes te vermijden met veel rook of stof en draag buiten een zonnebril om de ogen tegen vuiltjes en zonlicht te beschermen. In het geval van schurende wimpers kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
Een ontsteking aan de ogen geeft vaak rode ogen en tranende ogen. Zo'n ontsteking kan veroorzaakt worden door een verkoudheidsvirus en soms een bacterie. Over het algemeen is zo'n ontsteking binnen 2 weken vanzelf voorbij. U kunt uw ogen helpen door ze een paar keer per dag schoon te maken. Dit kunt u doen met een watje die u in afgekoeld gekookt water dept. Veeg daarmee van de buitenste naar de binnenste ooghoek. Wanneer u lenzen heeft, kunt u die het beste tijdelijk niet dragen. Gebruik verder liever geen oogmake-up en draag een zonnebril wanneer u op een plaats met veel licht bent.
De ontsteking kan besmettelijk zijn, ook voor uw andere oog. Wrijf dus niet in de ogen, was regelmatig de handen en deel geen handdoek met huisgenoten. Meestal zijn er geen medicijnen nodig, maar vertrouwt u het niet, neem dan contact op met uw huisarts.
De ogen kunnen door verschillende redenen een allergische reactie krijgen, met tranende ogen als gevolg. Dit kan komen door iets in de lucht, zoals stuifmeel, huisstofmijt, schimmels of huidschilfers van huisdieren. Probeer het contact met de voor u irriterende stoffen zoveel mogelijk te beperken. In sommige gevallen kan medicatie de klachten verlichten. Overleg dat met uw huisarts. Verder kan het helpen om geen lenzen te dragen, niet in de ogen te wrijven en een koud washandje op de ogen te leggen.
Naast stoffen in de lucht kunnen de ogen tranen door een contactallergie. Bijvoorbeeld door bepaalde stoffen in make-up, oogdruppels of lenzenvloeistof. Het kan ook komen doordat u met uw handen iets in uw ogen wrijft, zoals metaal, parfum of hars uit kunstnagels. Probeer uit te vinden wat de veroorzaker is en gebruik dat product niet meer.
Bij het ouder worden, gaat het onderste ooglid soms wat naar buiten hangen. Daardoor is de rode binnenkant van het ooglid zichtbaar. Het gevolg is dat het traanvocht dan niet goed weg kan en de ogen gaan tranen. U kunt met uw huisarts overleggen wat in dat geval de beste oplossing is.
Soms raakt een traanbuisje verstopt. Dit is een kleine gang tussen het oog en de neus. Dat kan gebeuren bij een verkoudheid of door een ontsteking van het buisje. Het vocht uit het oog kan niet meer naar de neus stromen, met tranen als gevolg. In sommige gevallen kan een neusspray met een ontstekingsremmer helpen, maar anders is er een behandeling van een oogarts nodig.
(Bron: MaxVandaag, Thuisarts, Apotheek.nl)