U herkent het vast ook; de wekker gaat en u wilt nog héél even blijven liggen. U drukt de snooze-knop in en dommelt nog even weg. Maar is dat snoozen eigenlijk wel goed voor de gezondheid?
Wie een digitale wekker of de wekker van zijn telefoon gebruikt, kent de snooze-functie. De wekker gaat af en u drukt de knop in om nog even een paar minuten extra te slapen. En dat kan meerdere keren. Het voelt alsof u door deze extra minuten wat rustiger wakker wordt, maar dat is helaas niet waar. Snoozen is namelijk niet zo goed voor onze hersenen en ons ritme.
Het lichaam maakt u het liefst zelf wakker als u genoeg slaap hebt gehad. Het zou dus eigenlijk beter zijn om helemaal geen wekker te gebruiken en op een natuurlijke manier wakker te worden. Door het gebruik van een wekker moet het lichaam een flinke overgang maken om wakker te worden. Wanneer dan de snooze-knop (meerdere keren) gebruikt wordt, moet het lichaam eigenlijk telkens weer opnieuw wakker worden. Hierdoor wordt dus gerommeld met het natuurlijke slaapproces en ook de biologische klok van ons lichaam.
Maar die wekker hebben we vaak toch echt nodig om op tijd wakker te worden voor werk of andere verplichtingen. Zorg er dan voor u de wekker zet op het tijdstip dat u écht uit bed moet en - heel belangrijk - ga dan ook direct meteen uit bed. Dus niet de wekker een (half)uur eerder zetten om vervolgens een aantal keer te kunnen snoozen! Beter is om dat laatste (half)uurtje echt achter elkaar door te slapen.
Heeft u moeite met opstaan? Slaapt u wel eens door de wekker heen? Zet de wekker dan verder van uw bed neer. U moet dan uit bed om hem uit te zetten. U zult merken dat u een minder moe gevoel heeft wanneer u er meteen uit gaat. Wilt u meer tips over een goede nachtrust of bent u benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van een goede nacht slaap? Meld u dan aan voor het webinar Slapen als een roos!. Klik hier of ga naar www.online-leefstijlprogramma.nl/vierstroom om u aan te melden.
(Bron: doktertamara.nl)