Samen mantelzorgen

zo voorkomt u ruzie

Categorieën:
Regelzaken

Samen zorgen voor een ouder gaat vaak goed, maar kan ook spanningen veroorzaken tussen broers en zussen. Hoe voorkomt u dat de spanningen uitmonden in ruzie?

Vaak worden ruzies veroorzaakt door een ongelijke verdeling van de mantelzorgtaken. Een zoon of een dochter die dichtbij vader of moeder woont, doet waarschijnlijk ook het meest. Maar dat wordt niet altijd als prettig ervaren. Iemand voelt zich in de steek gelaten door broers en zussen. Maar de broers en zussen op hun beurt voelen zich schuldig omdat die ander zoveel doet. Boosheid, onbegrip, schuldgevoel; allemaal ingrediënten die de verstandhouding er niet beter op maakt.

Familiepatronen

Ieder gezin heeft zijn eigen patronen, waarin ieder gezinslid zijn eigen rol heeft. Als we volwassen worden nemen we daar in de regel afstand van. Uit onderzoek blijkt dat als een gezin weer bij elkaar is, bijvoorbeeld voor een verjaardag of kerst, iedereen automatisch terugvalt in zijn/haar vroegere rol. Ook door de mantelzorg voor een vader of moeder vallen kinderen vaak weer terug in oude patronen. De jongste voelt zich niet gezien en gehoord, de oudste vindt dat ze er wéér alleen voor staat en de middelste gaat z'n eigen gang. Het kan nog lastiger zijn als u moet samenwerken terwijl u nooit goed met elkaar overweg kon.

Niet op één lijn

Hoe meer broers en zussen er zijn, hoe beter de taken te verdelen zijn. Maar daardoor is de kans ook groter dat er ruzie ontstaat. Wat kunt u doen als u niet met elkaar op één lijn zit? Bijvoorbeeld de één vindt dat verder behandelen van een zieke ouder zinloos is en de ander wil de moed nog niet opgeven. Dat zijn moeilijke situaties. Onderzoek geeft aan dat elkaar waardering geven als mantelzorger van een ouder erg belangrijk is. Als u echt oog heeft voor elkaars inspanningen blijft het goed gaan. Achteraf vinden veel kinderen dat de periode waarin ze voor hun ouders zorgden heel waardevol was. Zeker als hun inspanningen werden gezien en gewaardeerd. Ze hebben samen iets kunnen betekenen en dat geeft een goed gevoel.

Tips om de kans op ruzie te verkleinen

Het beste is om ruzie te voorkomen, maar dat zal niet altijd makkelijk zijn. Er zijn manieren om de kans op ruzie te verkleinen. Verplicht uw broers en zussen niets en zij kunnen u ook niets verplichten. Probeer niet uw broers of zussen te veranderen. U kunt alleen zelf veranderen. Tips om ruzie te voorkomen:

  • Spreek met alle betrokkenen af om altijd open en eerlijk te zijn.
  • Beloof elkaar om ieders standpunt te accepteren en te respecteren.
  • Durf hulp te vragen, maar besef ook dat iemand nee mag zeggen.
  • Houd elkaar op de hoogte van ontwikkelingen bij vader of moeder. Dat kan ook online, bijvoorbeeld met de app Fello.
  • Verdeel de mantelzorg zoveel mogelijk naar wat iedereen kan en wil.
  • Spreek met uw broers en zussen af om ook eens een keer iets leuks te gaan doen.  
  • Loopt het contact met uw broers en zussen niet goed? Realiseer u dan, dat u hen niet kunt veranderen. Wel kunt u zelf anders met hen omgaan, zodat u er minder last van heeft.
  • Een gesprek met uw huisarts, een praktijkondersteuner of een maatschappelijk werker kan opluchten. Ook kunt u van hen tips krijgen hoe u het contact kunt verbeteren.

Hulp vragen

Wordt de mantelzorg u en uw broers en zussen te veel? Aarzel dan niet om extra hulp te vragen. De ledenconsulent kan u daarbij helpen. Zij zijn bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 - 0900 400. Een e-mail sturen kan ook naar ledenservice@vierstroom.nl.

(Bron: ikwoonleefzorg.nl, ledenconsulent)

Zorg voor elkaar

Interview mantelzorgmakelaar Barbara van Selst

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers in hun zoektocht naar zorg en ondersteuning. Denk aan hulp bij uitzoekwerk en regeltaken rondom zorg en welzijn, wonen en financiën. Barbara van Selst is professioneel mantelzorgmakelaar.