Interview mantelzorgmakelaar Barbara van Selst

Categorieën:
Zorg voor elkaar

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers in hun zoektocht naar zorg en ondersteuning. Denk aan hulp bij uitzoekwerk en regeltaken rondom zorg en welzijn, wonen en financiën. Barbara van Selst, partner van Vierstroom, is professioneel mantelzorgmakelaar.

Nederland telt ruim 5 miljoen mantelzorgers. “Die groep is heel divers”, vertelt Barbara. “Veel mensen zorgen voor hun ouders of hun partner, en soms voor een kind dat extra zorg nodig heeft. Door de complexiteit van het zorgsysteem lopen veel mantelzorgers vast en vragen hulp. De hulpvragen zijn heel gevarieerd. “Binnen het woud aan regelingen, wetten en mogelijkheden help ik mensen om de optimale zorg en ondersteuning te vinden.”
In een eerste gesprek inventariseert Barbara waar precies behoefte aan is. “Soms komen mensen al met een concrete vraag. Dan willen ze bijvoorbeeld een indicatie aanvragen voor langdurige zorg, maar weten ze niet precies hoe dat in zijn werk gaat. Daar geef ik dan informatie over: wat zijn de voorwaarden, hoe vraag je het aan, wat betekent dat financieel. En in datzelfde gesprek probeer ik naar boven te halen of er misschien ook andere vragen spelen.”

Raad én daad

Bij alleen informatie geven blijft het niet. Als cliënten daar behoefte aan hebben, neemt Barbara ook de regeltaken over. “De cliënten houden de regie, maar ik kan het werk uit handen nemen. Ik zoek dan uit waar welke hulp vandaan kan komen, leg contact met allerlei partijen en zorg er vervolgens voor dat die hulp of ondersteuning er ook komt. Financiering van zorg en ondersteuning kan komen uit verschillende potten. “We hebben de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet, de Zorgverzekeringswet: het is nogal wat. Ik heb vroeger rechten gestudeerd, dat komt nu goed van pas”, lacht Barbara.

Kosten

Barbara krijgt veel vragen over respijtzorg (d.w.z. dat iemand de zorg overneemt van de mantelzorger om deze te ontlasten). “Daar is veel behoefte aan, maar het is een hele uitzoekerij: Wil de mantelzorger de zorg incidenteel of op vaste momenten overdragen? Komt er iemand aan huis of is de wens om de zorgvrager naar een dagbesteding te laten gaan? En waar kan ik dan terecht, wie betaalt dat, wie kan mij de meeste uren of de meest passende vorm
van zorg geven? De kosten van Barbara’s ondersteuning worden betaald uit de aanvullende zorgverzekering. “Ook daar help ik mensen bij, door hun verzekeringsvoorwaarden te checken.”

Hoe komt een jurist in dit werk terecht? “Ik heb nooit veel met mijn studie gedaan, ik had marketing- en communicatiefuncties. Maar ik wilde meer betekenen voor andere mensen, ik zocht hetzelfde goede gevoel als ik vond in vrijwilligerswerk. Ik las een artikel over dit beroep, heb de opleiding gedaan, en nu zit ik hier. Het geeft me veel bevrediging. Je hebt echt persoonlijk contact en kan echt iets voor mantelzorgers betekenen. Ik zat laatst in een taai traject om een opvouwbare lichtgewicht scootmobiel aan te vragen voor een jonge vrouw. Nu kan ze weer met haar man en haar twee kinderen op vakantie, dat maakt me een gelukkig mens.”

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken met Barbara van Selst?

Ga dan naar www.mantelzorginbalans.nl
of bel 06 – 42 50 26 73.