Wanneer ben je vitaal?

Veel mensen streven ernaar om zowel fysiek als mentaal zo lang mogelijk fit en zelfstandig te blijven. Vitaliteit (de energie en kracht van het leven) helpt om dit te kunnen bereiken. Maar wanneer ben je eigenlijk echt vitaal? Dit is best een lastige vraag om te kunnen beantwoorden. Bij de term vitaliteit (letterlijk 'levenskracht') staan drie begrippen centraal: energie (jezelf energiek voelen), motivatie (doelen stellen en moeite doen om deze te behalen) en veerkracht (om kunnen gaan met tegenslagen). We lichten alle drie deze begrippen toe en leggen uit waarom deze staan voor vitaliteit. 

Energiek voelen

Vitaliteit gaat gepaard met ‘goed in je vel zitten’. Een uitspraak die vaak verkeerd begrepen wordt. Want goed in je vel zitten heeft te maken met het hebben van voldoende energie. Energiek zijn is een fysieke kracht die zich kan omzetten in een mentale kracht. Rust en beweging zijn belangrijke factoren om je energiek te voelen. Uit onderzoek is gebleken dat de voornaamste reden om niet te bewegen vermoeidheid is. Maar de oplossing voor vermoeidheid is juist weer, u raadt het al, beweging. Beweging is voor iedereen anders. Het gaat er vooral om dat u als individu onderzoekt wat voor u werkt. Dit kan variëren van twee keer per week wandelen tot fitness of bijvoorbeeld fietsen. Dat brengt ons op het andere punt: rust. Rust is minstens zo belangrijk als beweging. Als er niet goed uitgerust wordt, is dagelijks bewegen minder effectief. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Doelen bereiken

U bent gemotiveerd om elke dag bepaalde doelen te halen. Dat geeft u het gevoel dat u alles wat u wilt doen vandaag gemakkelijk kan doen en daarna nog meer. Maar om dat te kunnen uitvoeren moeten er wel doelen zijn. Dit kunnen kleine korte termijn doelen zijn, maar ook lange termijn doelen die veel aandacht vereisen. Het is belangrijk om de motivatie om de doelen te behalen te ervaren, want dit geeft een extra voldoening aan de dagelijkse bezigheden. Daarbij geeft het bereiken van doelen een gevoel van euforie waar je blij van wordt. Ook al is het doel klein, het kan de opmaat zijn naar iets groots. 

Omgaan met ups en downs

Helaas loopt niet alles direct zoals wij het hadden voorzien. Tegenslagen horen bij het leven. Sommige doelen zijn lastiger om te behalen en dat kan teleurstellen. Maar als je teleurstellingen kan relativeren en niet ziet als mislukking, staat u veerkrachtig in het leven. En wanneer u iets bereikt heeft waar u veel inzet voor heeft getoond, vier deze dan en beloon uzelf. 

Wilt u meer lezen over gezondheid en vitaliteit? Klik dan hier.

Info

Gratis Vierstroom Magazine

Bent u benieuwd naar Vierstroom Ledenservice? En wilt u gratis kennismaken? Vraag gratis eenmalig het Vierstroom Magazine aan vol met inspiratie en om kennis te maken met de Vierstroom Ledenservice.