Wat te doen bij brandwonden?

in 8 stappen

Misschien heeft u uw hand op een warme pan gelegd of een (klein)kind zich gebrand aan hete thee. Weet u wat u moet doen bij een brandwond? Hoe kunt u een brandwond het best koelen en is het verstandig om kleding te verwijderen? Samen met EHBO-aanbieder Livis bespreken wij het in deze blog.

1. Eerst water en de rest komt later

Het is erg belangrijk dat een brandwond eerst gekoeld wordt. Dit vermindert de pijn en haalt daarnaast ook de hitte uit de brandwond. U kunt de brandwond koelen tot en met 3 uur na de verbranding, dan is het nog zinvol. Is er geen kraanwater? U kunt de wond ook koelen met water uit de vijver of sloot.

2. Verwijder de kleding van het slachtoffer

Verwijder alleen de kleding rondom de brandwond. Denk hierbij ook aan sieraden. Als u sieraden verwijdert kan dit voorkomen dat een lichaamsgedeelte wordt afgekneld bij een zwelling. U kunt de huid rondom de sieraden daarnaast ook beter koelen als deze afgedaan zijn. Op het moment dat er kleding is vastgesmolten aan de huid, dan knipt u de kleding rondom het vastgesmolten gedeelte weg.

3. Koel niks anders dan de wond zelf

Bij een brandwond is het belangrijk dat u alleen de wond zelf koelt. Zo voorkomt u onderkoeling van het lichaam. Koel daarom ook alleen het hele lichaam onder de douche als er sprake is van brandwonden die zich over het hele lichaam bevinden. Het slachtoffer verliest namelijk snel warmte onder koel water.

4. Wanneer waarschuwt u een arts?

U waarschuwt altijd een arts bij blaren in het gezicht, op de handen en voeten, geslachtsdelen of rond een gewricht. Als er veel blaren aanwezig zijn is het ook verstandig om de dokter te bellen. Als de huid is aangetast door een chemische of elektrische verbranding dan moet u ook een arts bezoeken.

5. Smeer niets op een brandwond

Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Daarnaast kan een arts de wond door de smeersels niet goed beoordelen en ook minder goed behandelen. Het schoonmaken van brandwonden met deze middelen is ook erg pijnlijk.

6. Bedek de wond

U kunt de wond met steriel verband, een schone theedoek of een laken bedekken. Ook kunt u de wond afdekken met huishoudfolie. Huishoudfolie is vaak beschikbaar, makkelijk verwijderbaar en de wond is goed zichtbaar door het folie heen. Als u het slachtoffer in een laken of isoleerdeken wikkelt, is het belangrijk om eerst de wond te bedekken met één van de bovengenoemde opties.

7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken

Geef een slachtoffer bij een ernstige verbranding geen eten of drinken. Het kan namelijk zijn dat grote brandwonden shock veroorzaken. De shock ontstaat vaak pas enige uren na de verbranding.

8. Wanneer belt u 112?

Wanneer grote delen van de huid gedeeltelijk of volledig zijn verbrand, dan belt u altijd 112. U belt ook 112 als het slachtoffer benauwd is geworden. De centralist zal u verder helpen en u begeleiden om het slachtoffer te helpen. Twijfelt u of u 112 moet bellen, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en bel 112.

EHBO cursus

Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond. Weet u wat u moet doen? Volg een cursus EHBO bij Volwassen bij Livis en leer alles over bloedingen, reanimatie, brandwonden, vallen van een hoogte en meer. Klik hier voor meer informatie. 

(bron: Livis)