Doorwerken na uw pensioen

en bijverdienen

Doorwerken na uw pensioen, daar is veel voor te zeggen. Waarom zou u het doen en welke financiële gevolgen moet u overwegen? Lees er meer over in dit artikel.

De belangrijkste reden om te blijven doorwerken is natuurlijk dat veel mensen het leuk vinden om te werken. Het werk zelf is uitdagend en door te blijven werken blijft u in contact met collega’s en klanten. Dat contact doet iedereen goed. Veel pensioengerechtigden voelen zich nog fit en vinden het jammer om hun talenten en ervaring niet meer te benutten. Ze willen die kennis en ervaring graag delen, juist met jongere collega’s. En dat is ook aantrekkelijk voor werkgevers. Aart Bontekoning, generatie-expert, deed onderzoek naar wat met een mooi woord generatiediversiteit genoemd wordt. In organisaties waar jong en oud samenwerken, ontstaat nieuwe energie: jongeren brengen de frisse blik in, ouderen hun ervaring. Het geeft velen een goed gevoel om
daaraan bij te dragen.

Krantenwijk

Nog een reden om door te werken: vaak willen gepensioneerden nog graag iets betekenen voor de maatschappij, zeker nu er zo’n enorm tekort aan arbeidskrachten is. In Drenthe heeft de 82-jarige Wilma Wijkmans er nog een extra krantenwijk bijgenomen, omdat het tekort aan bezorgers zo nijpend is. Het bezorgen van kranten geeft haar een kick, zegt ze. Zo bont als Wilma zal niet iedereen het willen maken, maar een dagje blijven lesgeven zal voor veel mensen tot de mogelijkheden behoren.
Door gedeeltelijk te blijven werken, ontstaat er ook structuur in die nieuwe fase. Wie veertig jaar gewerkt heeft, weet soms niet wat hij of zij aan moet met al die vrije tijd. Een deeltijdbaan of een eigen onderneming geeft structuur in die grote poel aan vrije tijd. En dan kan er natuurlijk nog een financiële reden zijn. U heeft een pensioengat of u wilt liever niet te ver terugvallen in inkomen, omdat u juist nu allerlei plannen heeft.

‘Veel pensioengerechtigden voelen zich nog fit en vinden het jammer
om hun talenten 
en ervaring niet meer te benutten’

Drie mogelijkheden

En als u dan eenmaal besloten heeft om door te werken, hoe komt u dan aan werk? Er zijn grofweg drie mogelijkheden. U kunt (deels) blijven werken voor uw oude werkgever. Dat is ook voor de werkgever aantrekkelijk: die betaalt voor u geen premies WW en WIA meer en zelf betaalt u geen premies meer voor ziekte. Hierdoor bent u goedkoper voor uw werkgever en is uw salaris hoger dan voor uw AOW- of pensioenleeftijd.
Er is ook een nadeel: u bent niet meer verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. U kunt ook zelf ondernemer worden, in uw oude vak aan de slag, of juist een heel nieuwe start maken? Veel gepensioneerden gaan aan de slag als adviseur, coach of mentor, bij uitstek werkzaamheden waarbij hun kennis en ervaring goed van pas komen.
Een derde mogelijkheid is werk zoeken via een gespecialiseerd uitzendbureau voor senioren. Deze gespecialiseerde bureaus hebben een uitgebreid netwerk en zijn goed op de hoogte van de financiële regelingen rondom doorwerken na het pensioen. Ze kunnen u behoeden voor vervelende situaties rondom belasting en toeslagen. Er zijn veel van dergelijke gespecialiseerde bureaus. Wanneer u op Google uitzendbureau 65 plus intikt, krijgt u een hele lijst,
waaronder www.65plus.nl, www.actief65plus.nl, www.65plus-werkt.nl en www.doorwerker.nl. Er zijn ook uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in een specifieke branche of regio. U vindt ze gemakkelijk wanneer u uw zoekterm uitbreidt met de door u gezochte regio of sector.

Financiële component

Over de financiële component bestaan veel misverstanden, zegt Farah Leening-Rahman van partner Rowen Advies. “Sommige mensen denken zelfs dat doorwerken niet eens mag of dat ze hun pensioen kwijtraken als ze blijven werken. Maar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft echt iedereen, arm of rijk, recht op een AOW-uitkering”, legt Farah uit. “Daarnaast hebben veel mensen een pensioen opgebouwd, waarvan de uitkering vanaf dezelfde datum begint. En je mag onbeperkt bijverdienen. Dat bijverdienen heeft geen gevolgen voor pensioen of AOW-uitkering, maar wel voor je inkomstenbelasting en soms voor je toeslagen.”
Er zijn verschillende aandachtspunten wanneer u na uw pensioen een nieuw arbeidscontract aangaat met uw huidige of een nieuwe werkgever. Farah: “Bedenk dat u geen recht meer heeft op WW, arbeidsongeschiktheidsuitkering of ziektewetuitkering. Verder weet u als enige hoeveel u in totaal aan inkomsten heeft: salaris, pensioen en AOW. Spreek dan met de salarisadministratie een percentage af dat op uw inkomen wordt ingehouden in verband met de belasting of zet zelf alvast geld opzij als u verwacht in een hoger tarief terecht te komen. En last but not least: bekijk of u recht houdt op toeslagen wanneer u blijft werken. Soms houden mensen onder de streep minder over, omdat ze te veel verdienen om recht te houden op bijvoorbeeld huurtoeslag, maar te weinig om dat verlies aan toeslag te compenseren.”

(Bron: Vierstroom Magazine, RHBM)

Financiële consequenties

Wilt u meer weten over de financiële consequenties van doorwerken na uw pensioen? Informeer bij een financieel adviseur, zoals Rowen Advies.
Rowen Advies is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 57 57 28 00 of via info@rowenadvies.nl.