Ondersteuning voor mantelzorgers

Categorieën:
Zorg voor elkaar

Mantelzorgers verlenen vaak langere tijd zorg aan een naaste. Omdat je dan constant te veel op je bordje hebt, ligt overbelasting op de loer. Dat kan er toe leiden dat de mantelzorger zelf ziek wordt, moet stoppen met werken of sociale contacten verliest. Het is daarom belangrijk dat er ondersteuning is voor mantelzorgers.

Wie ondersteunt mantelzorgers?

Dat is heel divers. Gemeenten, steunpunten en expertisecentra mantelzorg, mantelzorgmakelaars en medewerkers in de zorg ondersteunen mantelzorgers. Daarbij hebben mantelzorgers met veel verschillende professionals te maken, bijvoorbeeld met een mantelzorgconsulent, een Wmo consulent, een medewerker wijkteam, een fysiotherapeut of een huisarts.

Waar bestaat de ondersteuning uit?

De ondersteuning is heel verschillend en kan bijvoorbeeld meer gericht zijn op het bieden van een luisterend oor door middel van gesprekken, individueel of in groepsverband, of het vinden van passende respijtzorg. Maar de hulp kan ook bestaan uit informatie, advies, praktische en materiële hulp, vervangende zorg en financiële tegemoetkoming. Maar dit is natuurlijk naar gelang de behoefte van de mantelzorger.

Mantelzorgondersteuning bij u in de buurt

Zoekt u als mantelzorger ondersteuning bij u in de buurt? Bij MantelzorgNL zijn ruim 450 organisaties aangesloten voor de ondersteuning van mantelzorgers. Klik hier en zoek een aangesloten organisatie bij u in de buurt.

Ook aangesloten bij MantelzorgNL is Mantelzorgcentraal. In de regio Midden Holland is Mantelzorgcentraal het expertisecentrum van Palet Welzijn speciaal voor mantelzorgers. Gaan naar www.mantelzorgcentraal.nl voor meer informatie.

Vindt u geen organisatie bij u in de buurt? Informeer dan bij de ledenconsulenten van Vierstroom voor ondersteuningsmogelijkheden. De ledenconsulenten zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088-0900 400. Een email sturen kan ook naar ledenservice@vierstroom.nl.

(Bron: mantelzorg.nl)

Zorg voor elkaar

Interview mantelzorgmakelaar Barbara van Selst

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers in hun zoektocht naar zorg en ondersteuning. Denk aan hulp bij uitzoekwerk en regeltaken rondom zorg en welzijn, wonen en financiën. Barbara van Selst is professioneel mantelzorgmakelaar.
Info

Even bellen met de ledenconsulent

Bent u nog geen lid van de Vierstroom Ledenservice? Maar wilt u met ons kennismaken? Laat hieronder uw telefoonnummer achter en één van onze Ledenconsulenten neemt contact met u op.