Als uw gehoor minder wordt, kan dit problemen opleveren met fietsen. Op de fiets is het belangrijk dat u hoort wat er in uw omgeving gebeurt. Hoort u minder, dan moet u dit verlies compenseren met andere zintuigen. Toch kunt u ook met gehoorverlies nog prima fietsen. Het is wel goed om na te denken over hoe u veilig kunt blijven fietsen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Als uw gehoor achteruitgaat, heeft dat invloed op uw dagelijks leven. Een gesprek volgen wordt voor u moeilijker, de televisie doet u steeds een beetje harder en ook op straat hoort u minder. Dat kan in het verkeer gevaarlijk zijn.
U kunt behoorlijk schrikken, als u een auto, een scooter of een voertuig met sirene pas op het laatste moment hoort. Als u daardoor op de fiets onbewust een beweging maakt met het stuur, kan u vallen met alle gevolgen van dien. Ook kan het voorkomen dat een automobilist u wil passeren op een smalle weg en ervan uit gaat dat u de auto heeft horen aankomen. Als u de auto niet heeft gehoord en niet opzij gaat, passeert de auto u misschien op korte afstand. Het risico is dat u geraakt kan worden door de autospiegel en valt. Zover hoeft het niet te komen.
Door het plaatsen van spiegels op uw stuur houdt u eenvoudig in de gaten wat er achter u gebeurt. Daardoor wordt u niet meer zo snel verrast door een achteropkomende auto. U fietst dan niet alleen veiliger, maar ook rustiger en dat is leuker en fijner. Er zijn veel verschillende fietsspiegels te koop. U vindt meer informatie in de fietsspiegeltest van de Fietsersbond.
Als u minder goed hoort, neem dan de tijd om een verkeerssituatie te overzien. Voordat u oversteekt, kijk nog een keer extra. Heeft u in het verkeer dat u de situatie even niet goed overziet? Stap dan op een veilige plek even af en bekijk de situatie rustig. Het verkeer wordt steeds drukker. Er zijn ook steeds meer verschillende voertuigen. Elk voertuig heeft zijn eigen snelheid en het is belangrijk daar rekening mee te houden.
Bent u slechthorend en wilt u dat andere verkeersdeelnemers rekening met u houden? Informeer dan naar een slechthorend-bordje voor op uw achterspatbord. Deze bordjes zijn er in twee varianten. De oude variant is een wit bordje met in het zwart de letters SH (slechthorend). Die wordt alleen in Nederland gebruikt. Er is nu ook een nieuwe variant met de naam Limited Hearing. Dit is een internationaal erkend symbool. Het bordje is geel, met daarop een blauw pictogram van een oor. Daardoorheen is een rood gestippeld kruis gezet, als teken van slechthorendheid. Zo’n bordje kan tot meer begrip en geduld bij de andere verkeersdeelnemers leiden.
Fietsen met een gehoorapparaat is in de wind niet altijd prettig. Het geluid van de wind kan zo hard klinken dat u andere geluiden niet goed meer hoort. Hierdoor laten sommigen mensen hun gehoorapparaat thuis als ze gaan fietsen. Maar wist u dat er ook gehoorapparaten bestaan met windruisonderdrukking? Deze gehoorapparaten filteren de ruis van de wind weg en laten andere geluiden gewoon door. Als u graag fietst, is een gehoorapparaat met deze functie zeker de moeite waard.
Samen fietsen is gezellig en als u minder goed hoort, is samen fietsen ook veiliger. Fietst u met iemand samen, vraag uw fietsmaatje dan om aan de buitenkant te fietsen als u naast elkaar fietst. Als u aan de binnenkant fietst, heeft u minder last van achteropkomend verkeer.
Bent u vanwege de achteruitgang van uw gehoor onzeker geworden op de fiets? Een ergotherapeut kan u helpen. Samen met de ergotherapeut kijkt u hoe u toch kunt blijven fietsen. Ook kan de ergotherapeut u helpen bij het zoeken naar een geschikte fiets. De ergotherapeut geeft tips voor het fietsen zelf, zodat u weer met vertrouwen op de fiets stapt. Informeer bij uw eigen zorgverzekering naar de vergoeding van ergotherapie.
In het straatbeeld zien we steeds meer fietsers met een fietshelm. En dat is een positieve ontwikkeling, want een goede helm verkleint de kans op ernstige verwondingen bij een ongeval. Fietsers met een helm hebben 70 procent minder kans op overlijden door hoofd- of hersenletsel dan fietsers zonder helm.
(Bron: ikwoonleefzorg.nl, fietsersbond.nl, plusonline.nl)