De 10 mooiste herfstwandelingen

in Nederland

Het bos ligt vol beukennootjes, eikels en kastanjes. Eekhoorns verzamelen hun wintervoorraad en paddenstoelen schieten uit de grond. Tijd voor een lekker lange herfstwandeling. Geniet van de herfstkleuren in het bos!

Wandeling 1: De Vuursche - 13 km, Baarn, Utrecht

In de herfst is De Vuursche prachtig. U ziet er paddenstoelen, geel-bruine bomen en wegen vol met bladeren. Wist u dat in de 17e eeuw De Vuursche een uitgestrekt heidegebied was? Maar door de bouw van buitenverblijven ontstonden er weelderige tuinen en parkbossen. De route loopt vooral door het bos en is goed aangegeven.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 2: Wandelen in de middeleeuwen - 13 km, Gorinchem, Zuid-Holland

U passeert drie provincies en twee rivieren tijdens deze wandeling. Ook wandelt u langs de historische vestingen Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein, die samen de Vesting Driehoek vormen. Deze wandeltocht neemt u mee over eeuwenoude vestingwallen, langs gerestaureerde stadspoorten en waardevolle panden.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 3: Duinen van Zuid-Kennemerland - 9 km, Santpoort-Noord, Noord-Holland

Dit wandelgebied is eigenlijk in elk jaargetijde aantrekkelijk, maar in de herfst en winter is het hier toch wel op zijn mooist. U kunt volop genieten van het landschap, waar de felgekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn prachtig staan naast de altijd groene naaldbomen. En u kunt langs deze wandelroute paddenstoelen spotten.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 4: Van kerkpaden en een kapel - 14 km, Chaam, Noord-Brabant

Bossen, beekjes, vennen en omzoomde weilanden ontmoet u tijdens deze wandeling. De route leidt door het Ulvenhoutse bos waar in de 15de eeuw werd gejaagd door de heren van Breda. Ook nu nog kunt u hier reeën en hazen spotten. Het Elsakkerpad is een van de weinige kerkpaden. Kerkpaden liepen naar de kerk toe en waren vaak de kortste route door het weiland.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 5: Door het binnenste buitenland - 11 km, Groesbeek, Gelderland

In de buurt van Nijmegen ligt Groesbeek. Omringd door heuvels en uitgestrekte bossen, maakt deze plaats tot een prachtig wandelgebied met veel verschillende landschappen. De wandeling loopt door Boswachterij Groesbeek: een fraai bos met oude beukenlanen en rododendrons. Deze wandeling kent een paar steile klimmen, maar de prachtige vergezichten over het Maasdal en Cuijk zijn de moeite meer dan waard.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 6: Twee bergen - 11 km, Lemele, Overijssel

Tijdens deze wandeling wandelt u over onverharde paden door een van de mooiste natuurgebieden van het Vechtdal: natuurgebied Archemer & Lemelerberg. Dit natuurgebied heeft bos, heide, zandvlaktes, jeneverbesstruiken en heuvels met uitzicht. De route voert onder andere langs de top van de twee heuvels Lemelerberg en Archemerberg.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 7: Loofbos en landgoederen - 14 km, Woudenberg, Utrecht

In de omgeving van Woudenberg vindt u het prachtige landschap van de Gelderse Vallei. Kenmerkend voor dit gebied is de afwisseling van kleine natuurgebieden, landgoederen en akkers. Bezienswaardigheden langs deze route zijn onder andere het verdedigingswerk Kazemat S3 uit de Tweede Wereldoorlog en landgoed Huize Geerestein.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 8: Holwortel in het Rijsterbos

In het bekendste wandelbos van Fryslân, het Rijsterbos, groeien meer dan 120 verschillende soorten paddenstoelen, waaronder vliegenzwam en eekhoorntjesbrood. De ideale plek om paddenstoelen te spotten tijdens een mooie herfstwandeling. In het gebied leven mollen en dassen, die zich in de late schemering laten zien.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 9: De Kruisbergse bossen - 10 km, Doetinchem, Gelderland

Doetinchem in de Achterhoek heeft een prachtige, bosrijke omgeving. Deze wandeling neemt u mee door de uitgestrekte Kruisbergse Bossen ten noorden van Doetinchem. Een groot deel hiervan behoort tot Landgoed Hagen, een afwisselend gebied met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen. De talloze houtwallen zijn typerend voor de Achterhoek. Een houtwal is een lage en zeer dichte begroeiing van eiken en meidoorns. Zo werd vroeger het vee uit de akkers gehouden en het zand tegengehouden dat de gewassen onder dreigde te stuiven.

Klik hier voor deze wandeling.

Wandeling 10: 101 heuveltjes - 11 km, Helden, Limburg

Tijdens deze wandeling krijgt u de nodige klimmetjes voor de kiezen. De stuifduinen die de ondergrond vormen, komen soms tot aan de oppervlakte. Tenzij er grove dennen staan, die begin vorige eeuw zijn aangeplant. Hun hout werd gebruikt in Belgische mijnen. De dennen vormen een donker woud met stammen in dichte rijen, of staan verder uit elkaar. Na alle rust wacht het gezellige geroezemoes op het dorpsplein van Helden, het oudste kerkdorp van gemeente Peel en Maas.

Klik hier voor deze wandeling.

(Bron: www.anwb.nl, www.natuurmonumenten.nl)

Gezondheid & vitaliteit

De mooiste wandeling begint bij de Beterlopenwinkel

Het mooie weer staat voor de deur, dus het is weer tijd om eropuit te gaan! Maakt u ook graag mooie wandelingen, maar heeft u ook wel eens last van de voeten waardoor het wandelen een stuk minder leuk wordt? Kom dan eens langs in de Beterlopenwinkel.