De zomer is een fijn seizoen voor uw tuin. Veel planten bloeien uitbundig, er zijn veel vogels actief en het is heerlijk om met mooi weer buiten te zitten. Maar de zomer kan ook zorgen geven. Want hoe houdt u uw planten mooi als het niet genoeg regent en heel warm is?
De zomers in ons land worden warmer. En er valt wel regen, maar steeds vaker in korte, felle buien. Dat maakt het lastiger om goed voor uw tuin of balkon te zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw tuin gezond te houden.
Bodembedekkers zoals houtsnippers zijn goed tegen onkruid. Maar wist u ook dat de grond onder zo’n laagje houtsnippers minder snel uitdroogt? In plaats van houtsnippers kunt u ook cacaodoppen, boomschors of kokossnippers als bodembedekker gebruiken. Let wel even op als u een hond heeft. Cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Bodembedekkende planten doen eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld boomschors of houtsnippers. Ze zorgen ervoor dat de zon niet rechtstreeks op de zwarte grond schijnt. Daardoor verdampt het vocht minder snel. Planten die vaak als bodembedekker worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld schaduwkruid, kattenkruid, maagdenpalm, ooievaarsbek en vrouwenmantel.
Een gele, verdroogde en dorre grasmat ziet er niet zo mooi uit. Toch hoeft u zich er weinig zorgen over te maken. Gras kan veel hebben en sproeien is eigenlijk niet nodig. Wilt u toch iets doen aan het dorre gras? Sproei dan liever één keer lang in plaats van dagelijks een beetje. Elke dag een beetje water maakt de wortels lui. Sproeit u één keer per week een flinke hoeveelheid water, dan moeten de wortels de rest van de week diepter de grond in voor hun vocht. En langere wortels zijn sterker. Verder is het belangrijk dat u het gazon niet te kort maait. Langer gras kan namelijk beter tegen de droogte. Dat komt doordat lange grassprieten meer schaduw geven aan de wortels. Een lengte van vier centimeter kan nog net, maar korter hoeft het echt niet. En blijft het lange tijd warm en droog? Houd dan zes tot acht centimeter aan.
Volwassen planten in de volle grond hebben aan één keer per week water genoeg. Geef ze dan wel lekker veel water, liefst direct op de aarde. Jonge aanplant heeft bij droog en warm weer dagelijks of om de dag water nodig. De jonge wortels moeten zich nog ontwikkelen.
Planten in de pot hebben bij droog en warm weer dagelijks of om de dag water nodig. Staan de planten op een balkon, in de volle zon of in de wind? Zet dan de potten in schotels en vul de schotels met water. Op die manier is de kans op uitdrogen kleiner. Als het kan, zet potten dan op een schaduwplek. Geef de planten ’s morgens vroeg of juist ’s avonds water direct op de aarde, anders verdampt het direct weer.
Snoeien is niet goed voor planten en struiken als het erg warm is. Door uw snoeiwerk komen takken en bladeren in de zon die dat niet gewend zijn. Het is een te zware aanslag voor de plant of struik om de bescherming van de buitenste bladeren en takken te missen. Wacht daarom liever met snoeien tot het weer wat koeler is.
Na de herfst willen veel mensen hun tuin winterklaar maken. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk bladeren uit de tuin op te ruimen. Maar voor uw planten is het veel beter om deze bladeren te laten liggen. Het blad en het andere groenafval verteert vanzelf en maakt de grond rijker. En een rijkere grond is voedzamer voor de planten en beter bestand tegen droge zomers. Voor het gazon is het wel goed om het gevallen blad weg te halen. Strooi deze bladeren uit in de border en verwen daarna de grasmat met een dun laagje compost. Compost zorgt voor een gezonde bodem. Daardoor wordt het gras ook gezonder en sterker en kan het beter tegen de hitte.
(Bron: ikwoonleefzorg.nl)