Zorgen voor een ander beïnvloedt de intimiteit

Categorieën:
Zorg voor elkaar

Mantelzorgers ervaren minder emotionele intimiteit en minder lichamelijke nabijheid met degene voor wie ze zorgen dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL waaraan 600 respondenten meewerkten. Dit geldt niet alleen voor mantelzorgers, die zorgen voor hun partner. Ook wie zorgt voor een (schoon)ouder, een familielid of een vriend of vriendin ziet hoe het zorgen de relatie beïnvloedt. De mantelzorg wordt daardoor ook zwaarder. Vooral wanneer een mantelzorger zich meer zorgverlener voelt dan de partner, kind, vriend of ouder die hij ooit was. 

De relatie verandert 

Veertig procent van de ondervraagden mist de emotionele intimiteit, die er vroeger wel was met degene voor wie wordt gezorgd. Denk daarbij aan hoe u elkaar steunde en vertrouwde, persoonlijke gesprekken voerde en dezelfde humor deelde. Bijna vijftog procent mist vooral de lichamelijke nabijheid van voorheen, zoals elkaars hand vasthouden, een knuffel, seks of een kus geven. Vooral chronische ziekten, langdurige lichamelijke beperkingen en geestelijke achteruitgang zijn funest voor de intimiteit die er ooit was tussen partners, vrienden, ouders en kinderen. 

Uw rol verandert

Wie zorgt voor een ander wordt méér zorgverlener en minder een echtgenoot, minnares, broer of vriendin. Zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek. Veertig procent van de ondervraagden voelt zich ondertussen vooral zorgverlener en zegt dat beide rollen nu aanwezig zijn. Zus én mantelzorger. Echtgenoot én mantelzorger. Degenen die zich vooral mantelzorger voelen, zijn slechter af. Zij ervaren een hogere belasting dan degenen die zich nog steeds vooral partner, kind of ouder voelen. Als het lukt om het voor elkaar te krijgen dat de oorspronkelijke relatie in stand blijft, heeft u als mantelzorger een beduidend leuker leven. 

Relaties met anderen komen óók onder druk

Naast veranderingen in de relatie met de zorgvrager, heeft mantelzorg ook impact op het contact met derden zoals vrienden, kennissen, buren of andere familieleden. Zestig procent van de mantelzorgers ziet een verslechtering van die relaties. Veelal omdat er te weinig tijd of energie overblijft om te investeren in die vriendschappen en contacten. Maar ook omdat het steeds lastiger wordt om erop uit te trekken of om bezoek te ontvangen. Ook onbegrip voor de zorgsituatie wordt vaak genoemd. Door dit alles krimpt onherroepelijk het netwerk van zowel de mantelzorger als zorgvrager. Zo'n vijftig procent van de ondervraagden daarentegen, ziet dat de relatie met sommige mensen juist wél verbetert en met anderen niet.

(Bron: plusonline.nl)

Zorg voor elkaar

"Ben ik mantelzorger?"

En waarom dat belangrijk is om te weten
Mantelzorg is zorg die u geeft aan iemand met een ziekte of beperking. Misschien bent u ook mantelzorger, zonder dat u daar erg in heeft. Daardoor kunt u bepaalde voordelen mislopen. Daarom is het goed om te weten wanneer u mantelzorger bent.
Info

Mantelzorgvraag?

Stel uw vraag aan de ledenconsulent