Mantelzorg is zorg die u geeft aan iemand met een ziekte of beperking. Misschien bent u ook mantelzorger, zonder dat u daar erg in heeft. Daardoor kunt u bepaalde voordelen mislopen. Daarom is het goed om te weten wanneer u mantelzorger bent.
Misschien bent u er niet zo mee bezig of u mantelzorger bent of niet. U helpt iemand die belangrijk is voor u en vindt dat vanzelfsprekend. Ook als die zorg erg zwaar is, want u laat de ander niet alleen. Toch is het nuttig om te weten of de hulp en zorg die u geeft mantelzorg heet. U kunt dan recht hebben op vergoedingen, belastingvoordelen, hulp en steun.
Volgens de overheid bent u mantelzorger als u voor iemand zorgt in uw omgeving. U doet dat vrijwillig, omdat u een sociale relatie met die persoon heeft. Denk aan een familielid, vriend of buren. Mantelzorg is meestal langdurig en kan intensief zijn. Mantelzorg is meestal onbetaald, maar kan ook betaald worden uit een persoonsgebonden budget (PGB).
Er zijn verschillende vormen van hulp en zorg die onder mantelzorg vallen. Het overnemen van huishoudelijke taken bijvoorbeeld, zoals wassen, boodschappen doen en schoonmaken. Of iemand begeleiden naar het ziekenhuis. Of iemand helpen met eten, douchen en naar het toilet gaan. Ook helpen met de financiën en de administratie valt onder mantelzorg.
Iedereen doet weleens iets voor een ander. U helpt uw vader met het invullen van de belastingpapieren, u doet een boodschap voor de overbuurvrouw. Dit soort zaken die u af en toe doet, vallen niet onder mantelzorg.
Ook gebruikelijke hulp valt er niet onder. Volgens de overheid is gebruikelijke hulp of zorg de dagelijkse zorg die huisgenoten elkaar geven. De was doen voor uw partner, voor elkaar koken en schoonmaken in het huis waar u zelf woont valt niet onder mantelzorg.
Ook vrijwilligerswerk is geen mantelzorg. Iemand die via een stichting of goed doel bijvoorbeeld gaat wandelen met ouderen of mensen helpt met hun administratie, is geen mantelzorger. Voor mantelzorg kiest u niet bewust, het overkomt u.
Als mantelzorger kunt u van de gemeente een extraatje ontvangen in de vorm van een mantelzorgcompliment. Ook kunt u een vergoeding krijgen voor parkeerkosten of reiskosten, u kunt een parkeerkaart of parkeervergunning krijgen en u kunt een aantal kosten die u moet maken om mantelzorg te kunnen verlenen, aftrekken van de belasting.
Ook kunt u ondersteuning krijgen bij het geven van mantelzorg. Soms worden deze vormen van hulp vergoed door de basisverzekering, soms alleen als u hiervoor de juiste aanvullende verzekering heeft.
Er is niet één mantelzorgbewijs waarmee u kunt aantonen dat u recht heeft op een bepaalde vergoeding. U moet iedere vergoeding die u wilt ontvangen apart aanvragen. Voor iedere vergoeding en voor ieder voordeel gelden andere regels.
Wilt u bijvoorbeeld een parkeervergunning hebben om niet steeds parkeergeld te moeten betalen als u voor uw moeder gaat zorgen? De gemeente die u zo’n vergunning kan verlenen, kan bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat uw moeder dan een indicatie moet hebben voor de Wet landurige zorg (Wlz) of een beschikking voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook voor het vergoeden van respijtzorg kan dit een voorwaarde zijn.
In veel gevallen wordt ook gekeken naar uw persoonlijke situatie. Dan helpt het als er mensen zijn die uw situatie kennen en die weten wat u nodig heeft.
Het kan ook voordelen hebben om u als mantelzorger aan te melden bij de gemeente. Sommige gemeenten hebben hiervoor een speciaal steunpunt voor mantelzorgers. Als u zich daar inschrijft, krijgt u informatie over zaken die in uw gemeente georganiseerd worden voor mantelzorgers. Ook kunt u op die manier het mantelzorgcompliment ontvangen. Vraag ernaar bij het Wmo-loket van uw gemeente.
Het is belangrijk om aan anderen te vertellen dat u zorgt voor iemand. Zij kunnen u dan helpen als dat nodig is. Daarnaast kunt u contact opnemen met de ledenconsulenten. Zij gaan graag met u in gesprek over uw situatie en bespreken met u de mogelijkheden van ondersteuning. De ledenconsulenten kunnen u in contact brengen met een mantelzorgmakelaar en ondersteunende initiatieven zoals Mantelzorgcentraal. Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken van u overneemt, zodat u minder wordt belast. Dit is handig als u sommige taken lastig vindt of als u er geen tijd voor heeft.
De ledenconsulenten van Vierstroom zijn bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088-0900400. Een email sturen kan ook: ledenservice@vierstroom.nl.
(Bron: ikwoonleefzorg.nl)