10 tips voor goede Feng Shui in uw huis

Bent u wel eens een huiskamer binnengestapt, waar u zich direct op uw gemak voelde? Een ruimte waar u tot rust kwam en waarin alles klopte. Grote kans dat de omgeving van de huiskamer overeenkomt met de filosofie van de Feng Shui. De filosofie van de Feng Shui gaat namelijk over hoe uw gevoel en geluk wordt beïnvloed door de omgeving.

We leggen uit wat Feng Shui precies is, en hoe u dit zelf op een eenvoudige manier toe kunt passen op uw eigen leefomgeving.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een filosofie, die 3000 jaar geleden is ontstaan. Deze filosofie gaat over hoe iemand in zijn leefomgeving het gevoel van geluk kan beïnvloeden. Het heeft dus te maken met de relatie tussen de leefomgeving en de mens zelf. Feng Shui is gericht op een harmonisch geheel met natuurlijke, organische vormen gebaseerd op een evenwicht van energie. De letterlijke betekenis van ‘Feng’ is wind en van ‘Shui’ water. In de Chinese cultuur worden deze twee elementen altijd verbonden met gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Feng Shui staat dus voor gezondheid, harmonie en geluk. Een slechte Feng Shui (de donkere, muffe kamer) betekent dat er sprake is van problemen in het liefdesleven, een slechte gezondheid en veel pech. Maar als er sprake is van een goede Feng Shui (de lichte, frisse kamer), dan staat dit voor gezondheid, harmonie en geluk. Een donkere, sombere ruimte heeft een grote invloed heeft ons humeur en ook op ons geluk. Dit ligt voor de hand. Maar andersom werkt het ook: een goed ingerichte, lichte ruimte geeft ons, als persoon, een zetje naar welzijn en geluk. U kunt uw leefomgeving dusdanig aanpassen dat er een harmonie en een evenwicht ontstaat. 

De 3 basisprincipes van Feng Shui

1. Alles is voortdurend aan verandering onderhevig
Er is niets in deze wereld wat blijvend is. Alles veranderd voortdurend. Niet alleen uzelf maar ook uw omgeving. Deze twee hebben een grote invloed op elkaar en het is dus zaak om hier een balans in te vinden en te houden.

2. Alles is met elkaar verbonden
Alles in de echte wereld zijn verbonden met elkaar via energiestromen. Door deze energiestromen is er ook een invloed tussen alles. Dus de manier waarop u uw huis inricht heeft invloed op uw gevoel en sentiment, maar ook andersom: uw gevoel en sentiment heeft weer invloed op de inrichting van uw huis. Dit is natuurlijk constant aan verandering onderhevig.

3. Alles leeft
De eerder genoemde energiestromen zijn aanwezig in uzelf en in alles om u heen. Dit gegeven betekent dat iedereen en alles een plaats en een reden in uw leven heeft. Alles leeft en is dus belangrijk.

10 tips voor goede Feng Shui in je huis

1. Haal de natuur in huis
 De simpelste manier om positieve energie in huis te halen is met bloemen en planten. Dan gaat alles vanzelf stromen. u wordt er niet alleen blij van, het is nog gezond ook. Planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars en hebben een positieve invloed op de luchtvochtigheid.

2. Feng Shui slaapkamer: denk aan de positie van je bed
Uw bed is de plek waar u energie ’s nachts oplaadt. U wilt niet dat die batterij weer meteen leegstroomt. Zet uw bed daarom niet recht tegenover de deur. Zorg er ook voor dat alles om u heen lekker opgeruimd is. Dan slaapt u nóg beter.

3. Bloemen, bloemen, en nog eens bloemen
Bloemen doen meer dan u denkt. En u kunt er van alles mee zeggen en laten zien.

4. Kristallen om te aarden
Nummer vier gaat over stabiliteit. Kristallen in uw huis helpen om te aarden. Zo gek is dat niet: ze zijn diep onder de grond ontstaan. Volgens Feng Shui brengen kristallen ook nog eens geluk. En ze hebben een beschermende werking. Genoeg redenen om het eens uit te proberen.

5. Kies natuurlijke kleuren voor je woonkamer
Het meest drukke gedeelte van uw huis is vaak de woonkamer. U houdt alles in balans door te kiezen voor rustige Feng Shui kleuren. Denk aan aarde, beige en crème tinten. Als het maar natuurlijk is. Dat brengt rust in drukke tijden.

6. Pioenrozen: een oppepper voor romantiek
Romantiek is zeker niet onbelangrijk voor de balans in huis. Hier komt de pioenroos om de hoek kijken. Die staat symbool voor sensualiteit. 

7. Voel je rijk met een Feng Shui vaas
Als je van bloemen houdt, zijn vazen onmisbaar. In Feng Shui worden ze gebruikt om rijkdom aan te trekken. Kies uw favoriete vaas en vul deze met kleine items zoals een lachende boeddha of gouden munten. 

8. De kracht van spiegels
Spiegels creëren meer ruimte en licht, en stimuleren een betere energiestroom. Tip: plaats een spiegel tegenover de tuin, of achter een mooie vaas met verse bloemen. Dit verdubbelt de positieve energie in huis.

9. De wijsheid van de lotusbloem
In Feng Shui staat de lotusbloem voor puurheid en spiritueel meesterschap. Het gezegde ‘geen modder, geen lotus’ betekent dat ploeteren er nou eenmaal bij hoort: zonder dieptepunten geen hoogtepunten. Iedere prachtige lotus heeft wortels in modder. Zet een afbeelding van de lotus op een centrale plek in huis. Zo vergeet u het nooit meer.

10. Grote schoonmaak
Omring uzelf alleen met dingen waar u écht van houdt. Wordt u er niet blij van? Dan is het tijd om afscheid te nemen. Een opgeruimd huis doet wonderen.

(Bron: optimalegezondheid.com, happinez.nl, bloomon.nl)