Waarom rook levensgevaarlijk is!

Rook is levensgevaarlijk en kan binnen een halve minuut al dodelijk zijn. Rookmelders én gesloten deuren kunnen uw leven redden.

Heeft u nog niet op iedere verdieping van uw huis een rookmelder? Dan heeft u hier nog tot 1 juli 2022 de tijd voor. Vanaf die datum is het namelijk wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van uw huis. En in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. De wet geldt voor nieuwe en bestaande woningen, of u nu huurt of een koopwoning hebt. De rookmelderplicht geldt al jaren voor nieuwe en gerenoveerde woningen, maar vanaf 1 juli dus ook voor bestaande woningen. De wet is aangepast op advies van Brandweer Nederland en gemeenten, om de veiligheid in huis te vergroten. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Vooral ‘s nachts, omdat uw reukvermogen niet werkt als u slaapt. Daarom is het heel belangrijk dat u voldoende rookmelders in uw woning heeft. Door het harde geluid kunt u ook ‘s nachts snel reageren als er brand is.

Rook is giftig

Rook is giftig, want er zitten roetdeeltjes en andere giftige stoffen in. Het maakt daarbij niet uit wat er in brand staat. Of er nu hout brandt of kunststof, er zitten altijd giftige stoffen in de rook. De geur en de samenstelling van rook verschilt, maar schone rook bestaat niet.

Sommige gevolgen van rook voelt u direct door prikkende ogen of een branderig gevoel in de neus. Andere effecten merkt u niet direct, maar kunnen wel grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Dit kunnen volgens de GGD de effecten van rook zijn:

  • Prikkeling of beschadiging van uw slijmvlies, waardoor u gaat hoesten. Dit kan snel herstellen.
  • Benauwd gevoel en kortademigheid bij personen met (over)gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld door astma.
  • Rookvergiftiging door schadelijke stoffen, bijvoorbeeld koolmonoxide. Dit kan dodelijk zijn.
  • Overgevoeligheid van de luchtwegen voor allerlei prikkels die maanden of jaren kan duren.

Blijf uit de rook

Bij brand is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de rook te blijven. De brandweer adviseert niet te gaan kijken naar een brand, want de kans dat u rook inademt wordt daardoor groter. Is er brand bij u in de buurt? Sluit dan deuren en ramen en zet een eventueel ventilatiesysteem uit.

Bij brand in huis, kan rook zich razendsnel verspreiden. Een rookmelder helpt om u op tijd te waarschuwen als er rook in huis is. Ook is het een goed idee om deuren in huis zoveel mogelijk dicht te houden. Dat vergroot de kans op overleven.

Zorg voor een vluchtroute

Ook als u op tijd merkt dat er brand in huis is, kan het gebeuren dat u door de rook heen moet om te vluchten. Het is dan belangrijk dat u de vluchtroute kent. Moet u door de rook heen, blijf dan zo laag mogelijk bij de grond, want rook stijgt op. Woont u in een appartement? Gebruik dan nooit de lift. Als het kan, sluit dan de deuren op uw vluchtroute weer achter u, zodat de brand zich minder snel kan verspreiden. U kunt tijdens uw vlucht een natte doek voor uw mond houden, dit houdt de rook een klein beetje tegen. Een droge doek helpt bijna niets.

Toch rook ingeademd?

Heeft u toch rook ingeademd? Hoe langer u in de rook bent geweest, hoe meer giftige stoffen u binnen heeft gekregen. Bij een kleine hoeveelheid rook is de kans op (blijvende) gevolgen voor uw gezondheid vaak klein en knapt u meestal snel weer op. Houdt u klachten of twijfelt u over uw gezondheid na het inademen van rook? Neem dan contact op met uw huisarts.

(Bron: ikwoonleefzorg, blijfuitderook.nl, independer.nl)