Wilt u een ander huis kopen kort voor of na uw pensioenleeftijd? Dan vraagt u zich misschien af of u nog een hypotheek kunt afsluiten en voor welk bedrag. Dit artikel beantwoordt de zeven meest gestelde vragen over het afsluiten van een hypotheek als u met pensioen bent of binnen korte tijd met pensioen gaat.
Meestal wel. In die periode kijken hypotheekverstrekkers niet alleen naar de hoogte van uw inkomen nu, maar ook naar het inkomen dat u vanaf uw pensioenleeftijd zult hebben. Bij veel mensen daalt het inkomen na pensionering. Sommige hypotheekverstrekkers kijken alleen naar dit lagere inkomen om te bepalen of u een hypotheek kunt afsluiten en voor welk bedrag. Andere kijken in de eerste plaats naar het inkomen dat u nu heeft. Daardoor is er meestal meer mogelijk.
Als uw inkomen na uw pensionering sterk daalt, kan het straks lastig worden om uw hypotheeklasten te blijven betalen. U kunt dat risico beperken door nu alvast zoveel mogelijk af te lossen, zodat u na uw pensionering minder rente en aflossing betaalt en dus een lagere maandlast heeft. Lukt dat niet, dan kan het bedrag dat u na pensionering moet betalen te hoog zijn voor uw inkomen. Het is goed om daar op tijd over na te denken. Hoe erg zou u het vinden om na uw pensionering het huis te moeten verkopen? Wilt u dat beslist niet? Dan is het niet verstandig om het risico te nemen dat u de hypotheeklasten niet kunt betalen.
De kans is groot dat uw inkomen daalt als uw partner overlijdt, zeker als hij of zij nog werkt en een belangrijk deel van het inkomen verdient. Het is verstandig om hierbij stil te staan bij het afsluiten van de hypotheek. Krijgt u nabestaandenpensioen als uw partner overlijdt? In het artikel Wat krijgt de nabestaande? leest u hier meer over. Bereken vooraf of u met uw inkomen als nabestaande de hypotheeklasten kunt betalen.
Is uw verwachte inkomen te laag? Dan kunt u denken aan een overlijdensrisicoverzekering. Die verzekering keert een bedrag uit als uw partner overlijdt. Daarmee kunt u de hypotheek gedeeltelijk aflossen, zodat u minder hypotheeklasten heeft. Het is niet altijd nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor de hele looptijd van de hypotheek. Uw inkomen kan na pensionering ook stijgen, bijvoorbeeld omdat u dan extra inkomen krijgt uit een lijfrente of ouderdomspensioen. Misschien kunt u daarmee wel goed uw hypotheeklasten betalen. De overlijdensrisicoverzekering is dan alleen nodig tot uw pensioenleeftijd. Een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering is goedkoper.
Meestal wel. Tot uw 75ste kunt u in de meeste gevallen nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Als u gezondheidsproblemen heeft, moet u misschien meer premie betalen of heeft de verzekering een beperktere dekking. Ook kan een verzekeraar u weigeren. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd nodig. Als u de hypotheeklasten met één inkomen kunt betalen, is het niet noodzakelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bent u benieuwd wat de kosten van een overlijdenrisicoverzekering zijn? U kunt gemakkelijk online een premieberekening maken.
Meestal wel. Waarschijnlijk heeft u op dat moment een vast inkomen uit pensioen. Als dat inkomen genoeg is om de hypotheeklasten te kunnen betalen, dan kunt u een hypotheek afsluiten. Daarnaast kennen sommige hypotheekverstrekkers ruimere acceptatieregels vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Ga daarom altijd eerst een hypotheekgesprek aan.
Bij veel banken kunt u kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dat kan een goede keuze zijn als u graag lage maandlasten wilt. Het heeft ook voordelen om wel af te lossen op uw hypotheek. Aflossen zorgt in het begin voor hogere maandlasten, maar hoe langer u aflost, hoe lager uw maandlasten worden. Een ander voordeel is dat uw nabestaanden straks meer erven.
Nee, dat hoeft niet. U kunt eventueel een deel van het geld achter de hand houden voor later. Als u de overwaarde niet gebruikt voor uw nieuwe huis, kan dat wel gevolgen hebben voor uw recht op hypotheekrenteaftrek. Een gericht advies is niet direct te geven, daarvoor kunt u het beste een afspraak maken met uw adviseur.
(Bron: Ikwoonleefzorg.nl)