11 vragen en antwoorden over gezonde binnenlucht

Een groot deel van onze tijd brengen we in huis door. Het is dus belangrijk dat we daar schone lucht inademen. U kunt zelf veel doen om de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden.

1.Wat zijn de belangrijkste vervuilers?

De belangrijkste vervuilers in huis zijn fijnstof, vocht, schimmels en chemische stoffen.

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei deeltjes die door de lucht zweven. Koken is de belangrijkste oorzaak van fijnstof in huis. Ook roken veroorzaakt veel fijnstof. Verder komt fijnstof vrij bij het branden van kaarsen of een haard.

Vocht en schimmels

Vocht en schimmels zijn schadelijk voor de luchtwegen. Ze kunnen zorgen voor astma en allergieën. Bij koken, baden, douchen en het drogen van de was komt veel vocht vrij. Maar ook dieren, planten en mensen ademen vocht uit. Te vochtige lucht is niet gezond, maar te droge lucht ook niet. De luchtvochtigheid in huis moet tussen de 40 en 60 procent liggen. Dit kunt u meten met een hygrometer.

Chemische stoffen

Chemische stoffen kunnen voor allerlei klachten zorgen, zoals hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Denk aan dampen van verf, chloor of ammoniak, maar ook aan haarlak, deodorant en schoonmaakspray. Heel gevaarlijk is koolmonoxide, een gas dat vrijkomt als een haard, verwarmingsketel of geiser niet goed werkt.

2. Elke ochtend de ramen open, is dat genoeg?

Een keer per dag het huis luchten is een goede gewoonte. Vieze en vochtige lucht gaat het huis uit en frisse lucht komt binnen. Maar het is niet genoeg. Om de hele dag gezonde lucht te hebben, moet u doorlopend ventileren.

3. Hoe moet ik ventileren?

Laat ventilatieroosters dag en nacht open staan, ook in de winter. Er bestaan zelfregelende roosters die ervoor zorgen dat het niet tocht in huis. Heeft u geen roosters, ventileer dan door de ramen op een kiertje te zetten. Heeft u een automatisch ventilatiesysteem, laat dit dan altijd aanstaan. Wordt het te koud in huis, zet het ventilatiesysteem dan op de laagste stand. Ventileer extra na het koken en douchen.

4. Kan ik ventileren tegen het coronavirus?

Ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties te beperken. Extra ventileren als er bezoek is door bijvoorbeeld een raampje open te zetten, kan geen kwaad.

5. Wat moet ik doen als ik aan een drukke weg woon?

Ook dan is het goed om toch te ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht. Als u de keuze heeft, ventileer en lucht dan via de ramen die niet direct aan de drukke weg liggen.

6. Helpen luchtverfrissers?

Nee. Een luchtverfrisser maakt de lucht niet schoner, maar zorgt dat u vieze luchtjes niet meer ruikt. Voor de luchtkwaliteit doen luchtverfrissers meer kwaad dan goed. Veel luchtverfrissers bevatten oplosmiddelen waar mensen met gevoelige luchtwegen last van kunnen krijgen.

7. Hoe voorkom ik vocht en schimmel?

Ventileer extra na douchen en koken. Maak een natte douche droog met een trekker of doek. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Hang de was buiten te drogen. Leg ’s morgens het bed open en lucht de slaapkamer.

8. Wat moet ik doen als het te droog is in huis?

In de winter, als de verwarming hoog staat, kan de lucht in huis erg droog worden. In de zomer kan dat gebeuren als u een airco gebruikt. Als de lucht erg droog is, kunt u last krijgen van droge ogen en een droge huid. Nog een nadeel van droge lucht is dat virussen zich er sneller in verspreiden. Ventileren helpt vaak, omdat u daarmee vochtigere buitenlucht binnenlaat. Ook waterbakjes aan de verwarming maken het vochtiger in huis. Als u regelmatig last heeft van droge lucht in huis, kunt u ook een luchtbevochtiger kopen. Een goede luchtbevochtiger meet de luchtvochtigheid en zorgt automatisch voor de juiste hoeveelheid vocht in de lucht.

9. Heb ik een ventilatiesysteem nodig?

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in huis doorlopend ververst wordt, zonder dat u last heeft van kou of tocht. Het is belangrijk dat u het systeem altijd aan laat staan en het goed laat onderhouden. Een ventilatiesysteem is niet noodzakelijk, maar wel erg handig. Heeft u geen ventilatiesysteem, dan kunt u de lucht in huis ook verversen met ventilatieroosters of door de ramen op een kier zetten.

10. Kunnen planten de lucht zuiveren?

Kamerplanten kunnen inderdaad de lucht zuiveren, maar ze doen daar erg lang over. U heeft heel veel kamerplanten nodig om hetzelfde resultaat te bereiken als met ventileren.

11. Ik heb erg gevoelige luchtwegen. Wat kan ik nog meer doen voor schone lucht in huis?

Met een luchtreiniger kunt u gassen en stof uit de lucht filteren. Er zijn ook luchtreinigers die de lucht kunnen bevochtigen.

(Bron: Ikwoonleefzorg.nl)