Slaap is belangrijk, zelfs van levensbelang. Een goede nachtrust zorgt namelijk voor minder vermoeidheid overdag en heeft een positief effect op het immuunsysteem. Dat vertelt huisarts Tamara de Weijer. Ook benoemt de Hersenstichting dat goed slapen ervoor zorgt dat emoties van de dag verwerkt kunnen worden en dat u onthoudt wat u overdag heeft geleerd.
De manier waarop u slaapt kan de kwaliteit beïnvloeden. Slaap performance coach Floris Wouterson vertelt op de website van verzekeraar Zilveren Kruis dat een slaaphouding de bloedstroom naar het hoofd, de stabiliteit van de wervelkolom, de aanmaak van hormonen en het herstel van de tussenwervelschijven bepaalt. Volgens de coach is het daarom belangrijk om in de juiste positie te liggen. Dat betekent op de linkerzij. Op die manier kunnen het lijf en de wervelkolom het best ontspannen en herstellen. Essentieel is daarbij dat u een hoofdkussen heeft dat uw nek goed ondersteunt, anders kan er te veel druk komen te staan op uw wervels.
Dat er een goede slaaphouding is, betekent ook dat er een slechte is. Volgens de slaapcoach is op de buik slapen niet zo geweldig voor het lichaam. Wanneer u in deze houding slaapt, ligt uw nek in een onnatuurlijke hoek en zakt uw onderrug te ver door. Daardoor komt er te veel druk te staan op uw wervels en belast u uw rug. Een zachter matras kan er volgens Wouterson voor zorgen dat u minder snel op uw buik gaat liggen, omdat uw onderrug dan naar beneden zakt. Dit voelt sneller oncomfortabel, waardoor u eerder geneigd bent om van positie te veranderen.
Naast de zij – en buikslapers, zijn er ook veel mensen die op hun rug de nacht doorbrengen. Op zich is dat een prima houding, maar u moet opletten dat uw hoofdkussen niet te dik is. Als dat wel het geval is, kan het bloed niet goed naar het hoofd stromen. Bovendien kunnen rugslapers volgens de website Thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, meer last krijgen van slaapapneu. Dat houdt in dat u tijdens uw slaap regelmatig adempauzes heeft. Deze duren ongeveer 10 seconden per keer en vinden minimaal 5 keer per uur plaats. Hierdoor kan de kwaliteit van uw nachtrust verminderen, waardoor u minder goed uitgerust raakt. Vermoedt u dat u last heeft van slaapapneu? Neem dan contact op met uw huisarts.
(Bronnen: doktertamara.nl, maxvandaag.nl, Zilveren Kruis, de Hersenstichting, Thuisarts.nl)