5 redenen waarom wandelen zo gezond voor u is

Wandelen is leuk, goed voor uw gezondheid en het zorgt voor ontspanning. Eigenlijk geen reden om het niet te doen, toch? We delen 5 redenen waarom wandelen zo goed voor u is. 

1. De gezondheidsvoordelen van wandelen

Wandelen is goed voor je, dat weten we allemaal. Maar u zal ervan opkijken hoeveel gezondheidsvoordelen wandelen kan hebben voor uw gezondheid. Veel studies hebben aangetoond dat wandelen bijdraagt aan het:

  • Behouden van een gezond lichaamsgewicht
  • Voorkomen of beheren van diabetes type 2
  • Voorkomen of beheren van hartaandoeningen
  • Verlagen van je cholesterol
  • Versterken van het hart
  • Behouden van een lage bloeddruk
  • Verbeteren van de bloedsomloop
  • Verminderen van het risico op een beroerte
  • Verminderen van vasculaire stijfheid / ontsteking
  • Versterken van botten, kraakbeen en spieren
  • Langzaam (= positief) verliezen van botmassa
  • Verminderen van het risico op een heupfractuur
  • Verbeteren van balans en coördinatie, maagmobiliteit, nachtrust, hersenfunctie en je humeur

En tot slot: mensen die meer wandelen, hebben de neiging om langer te leven. Kortom, regelmatig wandelen kan leiden tot een langer, sterker en gezonder leven.

2. Wandelen helpt u ‘ontstressen’

Wandelen, vooral in de natuur, kan helpen bij het verlichten van stress. Het lijkt erop dat de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van de natuur een rustgevend effect hebben. Ga eens op zoek naar een mooie omgeving in de buurt, denk aan: een bos, een park of een strand. Kijk tijdens het wandelen eens om u heen en laat u meenemen door de natuur!

3. Wandelen stimuleert creativiteit

Onderzoek van Marily Oppezzo en Daniel Schwartz (2014), waarin zij vier experimenten uitvoerden, toont aan dat wandelen (vooral buiten) het creatieve denkproces versterkt. Dit werkt stimulerend voor het genereren van nieuwe ideeën. Bovendien stopt dat effect niet zodra u gaat zitten. Wandelt u liever binnen op een loopband? Ook dan wordt uw creativiteit versterkt; het effect wordt namelijk veroorzaakt door de beweging van het wandelen zelf.

4. Je kunt multi-tasken terwijl je wandelt

Omdat u wandelen vaak op de automatische piloot doet, kunt u bijvoorbeeld prima een gesprek voeren tegelijkertijd. Ga dus lekker samen met iemand wandelen. Op de loopband kunt u zelfs uw favoriete serie volgen en wandelen tegelijkertijd; dan gaat de tijd ineens veel sneller.

5. Wandelen verbetert uw humeur

Uit onderzoek blijkt dat u minder negatief kan worden als u regelmatig – buiten – wandelt. Onderzoekers ontdekten dat mensen die per dag 90 minuten wandelden in de natuur, minder negatief over zichzelf dachten. Wandelen in de natuur stimuleert namelijk de productie van het gelukshormoon serotonine.  Daarom is een wandeling ideaal om uw humeur te verbeteren en uw hersenen even rust te geven!

Richtlijnen

Na het lezen van de bovenstaande voordelen vraag u zich misschien af: “Hoe vaak moet ik wandelen? En hoe lang?” Het optimale effect hangt af van het individu: lengte, gewicht, paslengte, om maar een paar factoren te noemen. De beste vuistregel is om te streven naar de trainingsaanbeveling van minimaal 30 minuten gematigde lichaamsbeweging, ten minste vijf dagen per week. Meer minuten voor meer dagen is altijd beter.  

Wat heb je nodig als je gaat wandelen? Een checklist

Voor een korte wandeling in het park heb je niet veel nodig, maar als je er langer op uit gaat is het toch handig om bepaalde dingen bij je te hebben. Klik hier voor de belangrijkste wandelbenodigdheden lezen en enkele tips!

(Bron: doktertamara.nl)