Duikt u als het buiten kouder wordt het liefst onder een dekentje met een grote mok warme thee? Wij dagen u uit om tóch de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Dit zijn zeven redenen waarom wandelen in de kou heel gezond is.
Als u in de herfst en winter een lange tijd achter elkaar zit, kunt u het behoorlijk koud krijgen. U herkent het gevoel vast wel van die ijskoude handen en voeten. Door een wandeling te maken, gaat de hartslag omhoog en gaat het bloed stromen. Dit zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt en de kou in handen en voeten zal verdwijnen.
Bekend is natuurlijk dat wandelen goed is voor de lijn. Een uur stevig wandelen bij gemiddeld 5 kilometer per uur kan zorgen voor de verbranding van maar liefst 240 kilocalorieën! Door dagelijks een wandeling van een uur te maken, kunt u wel twaalf kilo per jaar kwijtraken. Daarbij wordt de kans op obesitas (ernstige vorm van overgewicht red.) door dagelijks een uur te bewegen met 50 procent verlaagd.
Ook in de winter schijnt de zon. Dit zijn de momenten waarop u het beste naar buiten kunt gaan. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het versterken van de botten. Daarbij maakt wandelen de spieren en botten sterker, waardoor de kans op osteoporose of botontkalking verlaagd kan worden. Klik hier voor meer informatie over vitamine D.
Wandelen is niet alleen goed voor de fysieke toestand, maar ook voor de mentale. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen het risico op dementie en Alzheimer op latere leeftijd kan verminderen.
Een dagelijkse wandeling verkleint de kans op diabetes type 2. Door elke dag 3500 stappen te zetten, kunt u het risico op diabetes verlagen met maar liefst 29 procent. Ook als u al diabetes heeft, is wandelen heel goed voor het lichaam. Die conclusie werd getrokken door onderzoekers van het Radboudumc.
Wandelen heeft een zeer positief effect op de nachtrust. Zo werkt de spijsvertering beter door beweging, waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn. Door vijf dagen per week een half uur stevig door te stappen, kunnen slechte slapers zo’n drie kwartier tot een uur extra slaap per nacht krijgen. Klik hier voor meer tips voor een betere nachtrust.
De kans op somberheid en depressie is tijdens de donkere dagen groter. Voldoende dag- en zonlicht zijn zeer essentieel om dit tegen te gaan. Daarom is het belangrijk om overdag een wandeling te maken. Zo kan 30 minuten wandelen per dag de symptomen van depressie al met 36 procent verminderen.
Let wel: met een eenmalige wandeling zullen deze voordelen weinig effectief zijn. Pas wanneer u regelmatig gaat wandelen, bijvoorbeeld vijf dagen per week een half uur, zult u de positieve effecten merken. U kunt er vandaag nog mee beginnen! Hieronder een tip voor een mooie wandeling in de omgeving.
Reeuwijkse hout
Lengte 11 km - Duur ca. 3 uur
Langs de A12 bij de afslag Reeuwijk ligt het natuur- en recreatiegebied Reeuwijkse Hout (128 ha). Als u wandelt hoort u de snelwerg op de achtergrond, maar door de begroeiing is de weg nergens te zien. Vroeger lagen hier drassige weilanden, maar in minder dan twintig jaar tijd is een gevarieerd landschap ontstaan met dichte bospercelen, gras- en hooilanden. In de Reeuwijkse Hout mag de natuur namelijk haar gang gaan. Af en toe worden er wat bomen gekapt om zonlicht toe te laten, nodig voor de groei van planten en struiken. Slootjes mogen dichtgroeien tot moerassige vaarten, takken mogen rotten, want dood hout doet leven. Al dat moois ligt voor het oprapen langs het pad dat via dertig bruggetjes door het beschutte gebied slingert.
Bekijk deze route op anwb.nl.
(Bron: gezondheidsnet.nl)