In Nederland is sinds 1914 veel veranderd, maar wist u dat u de oudste, bewegwijzerde wandeling van ons land nog voor het grootste gedeelte kunt wandelen? De ANWB heeft de originele en de 21-eeuwse route online gezet.
Originele route
U weet vast dat de afkorting ANWB staat voor Algemene Nederlandsche WielrijdersBond, maar in 1913 merkte de ANWB dat de interesse voor het wandelen binnen het bestuur aan het groeien was. Dat vond men destijds een goede promotie voor de bond. Vervolgens beschrijft de heer J.D.H. Beckering na goedkeuring van het bestuur en een sollicitatieprocedure het hele wandeltraject van Amsterdam naar Arnhem, 150 kilometer lang. De originele route wordt bewegwijzerd met 700 bordjes. Onderweg staan informatieborden en de ANWB publiceert een boekje over de route. Dit boekje is nog steeds in te zien.
21-eeuwse route online
Vandaag de dag schat de ANWB in dat de originele route nog voor 80 procent te lopen is. De overige 20 procent is niet meer af te leggen door veranderingen in het landschap. De wandeling is nu opgedeeld in 6 etappes, zodat u zelf kan bepalen hoeveel u loopt en wanneer. Als extra service zijn per etappe de parkeerterreinen en bus- en treinhaltes vermeld, zodat u weet waar u de etappe eventueel kunt onderbreken. Speciaal voor de langeafstandswandelaars heeft de ANWB campingsuggesties opgenomen in de route. De gehele route kunt u hier bekijken.
De wandeling start bij het Amsterdamse station Muiderpoort. Station Arnhem Centraal is na 150 kilometer het eindpunt.
Meer informatie
De ANWB heeft op hun website alle etappes kort beschreven. U vindt deze informatie door hier te klikken. Op die webpagina van de ANWB vindt u ook praktische informatie over vertrektijden van trekveren, pontjes en aanverwante zaken.
(Bron: Maxvandaag, ANWB)