Lopen met krukken

Lopen met krukken is niet moeilijk, maar als u ze verkeerd gebruikt kunnen de gevolgen groot zijn. In dit artikel vindt u alle tips en technieken om na een knie- of heupoperatie veilig op krukken te lopen – zelfs op de trap. Ook leest u hoe u de krukken op de juiste manier afstelt.

Loopkrukken afstellen

Om uw krukken veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat u ze goed afstelt. Vraag of iemand u helpt: zo voorkomt u dat u bij het afstellen onderuit gaat.

  • Ga rechtop staan op uw goede (sterke) been en houd het zwakke been gestrekt of iets gebogen van de grond.
  • Neem de krukken in uw hand, één links en één rechts, en plaats ze iets naar voren.
  • Laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen.
  • Stel de krukken zo in dat de handsteunen ter hoogte van uw pols zijn.
  • Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo in dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer 5 cm onder uw elleboog bevindt.

In de instructievideo wordt stap voor stap uitgelegd hoe u uw krukken op de juiste manier afstelt. 

Met krukken lopen: tips en techniek

Met onderstaande tips weet u zeker dat u veilig op uw krukken loopt. Dat is niet alleen belangrijk om te verhinderen dat u onderuit gaat, maar u kunt er ook allerlei lichamelijke klachten mee voorkomen.

  • Loop altijd rechtop, met de kruk(ken) vlak langs uw lichaam. Vooral met okselkrukken is het belangrijk om zoveel mogelijk rechtop te lopen.
  • Heeft de arts u geadviseerd om slechts één kruk te gebruiken? Zorg er dan voor dat de kruk zich altijd aan de gezonde (sterke) kant van het lichaam bevindt. Zet eerst het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren, en daarna pas het sterke been.
  • Loopt u met twee krukken en mag u niet op uw zwakke been steunen? Dan kunt u het best eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten. Mag u het zwakke been wel gebruiken, dan kunt u de krukken het best zien als twee 'extra benen'. Dat wil zeggen dat u gewoon kunt lopen; tegelijkertijd met het linkerbeen gaat de rechterkruk naar voren, en met het rechterbeen de linkerkruk.
  • Draag schoenen die makkelijk aan te trekken zijn en goed om de voeten zitten. Draag geen slippers!

Traplopen met krukken

Over het algemeen geldt: gebruik zoveel mogelijk de lift. Traplopen met krukken doet u alleen als het echt niet anders kan. Let dan in ieder geval op de volgende zaken:

  • Als er een leuning is, kunt u deze als steun aan de andere kant samen met een kruk gebruiken. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat de leuning zich aan de gezonde (sterke) kant van uw lichaam bevindt.
  • Gaat u omhoog? Ga dan voor de trap staan, plaats het gezonde (sterke) been op de eerste tred en zet het zwakke been ernaast. Til daarna de kruk op en zet hem naast u neer. Herhaal dit totdat u boven bent.
  • Gaat u naar beneden? Steun dan op de leuning en zet de kruk op de eerste tred. Plaats het zwakke been op de eerste tree en zet het goede (sterke) been ernaast en daarna pas de kruk. Herhaal dit totdat u beneden bent.
  • Is er geen leuning langs de trap? Neem dan de lift. Is er echt geen andere mogelijkheid, volg dan de aanwijzingen uit de vorige alinea (‘Met krukken lopen: Tips en techniek’).

Lopen met krukken na een knie- of heupoperatie

Bent u geopereerd aan uw knie of heup? Dan zijn er nog een aantal andere zaken waar u rekening mee dient te houden.

  • Let, als u met de auto reist, extra goed op het in- en uitstappen. Zorg voor een hoge instap, plaats een plastic zak op de zitting om makkelijker te kunnen draaien en doe de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren, zodat u voldoende beenruimte hebt. Wilt u zelf autorijden? Overleg dit altijd met uw arts, maar ook met uw verzekeraar: soms zijn er regels voor autorijden met krukken.
  • Ga niet fietsen, sporten of zwemmen als u nog met krukken loopt.
  • Mag u douchen? Zorg dan voor een douchekruk of douchestoel en zorg dat er iemand is die u kan helpen. Hou er rekening mee dat een douchevloer glad is en een kruk hier gemakkelijk wegglijdt.

Gratis krukken lenen
Leden van Vierstroom lenen gratis krukken of een rollator of een looprek in de Vierstroom Thuiszorgwinkels. Het lidmaatschap van Vierstroom is een gezinslidmaatschap, dus elk gezinslid kan van de krukken of een rollator of een looprek gebruikmaken. Per gezinslid mag er éénmaal per kalenderjaar maximaal 8 weken aaneengesloten gratis krukken of een rollator of een looprek geleend worden in de Vierstroom Thuiszorgwinkels.

Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Vierstroom Thuiszorgwinkel via telefoonnummer 0900 – 2 88 77 66 of ga langs één van de thuiszorgwinkels. Voor de adressen van de Vierstroom Thuiszorgwinkels klikt u hier
Ook op de website van Vegro vindt u meer informatie over krukken en het gebruik daarvan. 

Vierstroom werkt voor de exploitatie van Thuiszorgwinkels samen met Vegro Verpleegartikelen. 

(Bron: www.vegro.nl, www.youtube.com/user/Thuiszorgwinkels)