Wanneer is iets vergeetachtigheid en wanneer is het dementie?

We vergeten allemaal weleens iets. Dat ene product in de supermarkt, de naam van iemand of waar iets in huis ligt. Maar wanneer is iets een beetje vergeetachtigheid en wanneer is er sprake van dementie?

Vergeetachtigheid, geheugenverlies en dementie zijn niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand zich tijdelijk iets niet kan herinneren. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit het geheugen verdwenen. Bij dementie is er sprake van geheugenverlies, de informatie is niet meer toegankelijk en het lijkt alsof deze voorgoed is verdwenen.

Vergeetachtigheid

Bij vergeetachtigheid is sprake van 'normale' geheugenklachten. Het lukt bijvoorbeeld niet om op iemands naam te komen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zonder moeite het huishouden doen, de financiën regelen en een reis ondernemen.

Geheugenverlies bij dementie

De symptomen van geheugenverlies bij dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent de persoon helemaal niet meer. De informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit het geheugen of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie krijgt moeite met plaats en tijd, en verdwaalt in een bekende omgeving. Of hij vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven heeft geleerd, zoals hoe je een boterham moet smeren. Ook kunnen problemen met de taal ontstaan en verandert het gedrag. Voor mensen met dementie zijn veel dagelijkse handelingen al gauw te moeilijk.

Een geheugentest doen

Via de website van Alzheimer Nederland kunt u een geheugentest doen. Deze kunt u voor uzelf of voor een naaste invullen. Deze geeft een mate van vergeetachtigheid en een toelichting. Het is een korte test, voor een uitgebreidere variant kunt u bij de huisarts terecht. Klik hier voor de geheugentest.

 

(Bron: Alzheimer Nederland, Dementie.nl, maxvandaag.nl)

Info

Casemanager dementie

Naast de verpleegkundige ondersteuning door de wijkteams helpt Vierstroom Zorg Thuis ook met casemanagers dementie. De casemanager dementie is een onafhankelijke en vaste begeleider van mensen met dementie en hun naasten.