Tegenwoordig gaat heel veel online. We winkelen op internet, bewaren foto’s 'in de cloud', of zijn actief op social media zoals Facebook. Maar wat gebeurt er met uw online gegevens als u overlijdt? Het erfrecht is bij wet geregeld, maar over een digitale erfenis is nog geen duidelijke wetgeving terwijl het in de huidige tijd steeds meer van belang wordt.
Bij de notaris leggen we onze wensen vast en zetten we onze nalatenschap op papier voor de nabestaanden. Vergeet dan niet om ook uw digitale nalatenschap of online erfenis goed te regelen en na te denken wat u bijvoorbeeld wilt met uw sociale media kanalen als u overlijdt. Onbedoeld kan het vervelende situaties opleveren. Bijvoorbeeld: u krijgt een verjaardagsmelding op Facebook van een dierbare die reeds overleden is. Ook wilt u vast niet dat waardevolle foto's in de cloud verloren gaan. En wat dacht u van al uw inloggegevens en wachtwoorden bij o.a. webshops en andere online platforms? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u na uw overlijden digitaal voortleeft. Wij delen graag 5 tips bij het vastleggen van uw wensen voor uw digitale erfenis.
1. Maak een inventarisatie van al uw inloggegevens en deel deze met uw nabestaanden
Van veel websites hebben we inloggegevens. Denk dan bijvoorbeeld aan webshops, maar ook aan de schouwburg waar u online kaartjes voor voorstellingen heeft gekocht. U komt dan waarschijnlijk ook websites en accounts tegen die u niet meer gebruikt. Door deze inventarisatie schoont u dan direct uw gegevens op.
2. Bewaarplaats of toegangscode van inloggevens en wachtwoorden
Het is belangrijk om een overzicht met de inloggegevens en wachtwoorden op een veilige plaats die toegankelijk is voor uw nabestaanden te bewaren. En zij moeten deze bewaarplaats kennen of de toegangscode hebben als de informatie op uw computer staat opgeslagen. Dus deel deze informatie met uw partner of een andere naaste.
3. Digitale kluis
Voor het bewaren van deze gegevens op uw computer kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis voor al uw inloggegevens en wachtwoorden. Door gebruik te maken van zo'n digitale kluis hoeft u maar één wachtwoord achter te laten voor de nabestaanden, namelijk die van de wachtwoordmanager. De overige wachtwoorden staan daarin.
Een wachtwoordmanager bouwt ook een extra vorm van veiligheid in. Omdat alle inloggegevens en wachtwoorden voor verschillende websites hier worden bewaard, kunnen veilige en dus ingewikkelde, lange wachtwoorden gekozen worden. Er hoeft niet meer gevreesd te worden dat deze wachtwoorden vergeten worden of verloren raken. Er zijn diverse wachtwoordmanagers, zoals bijvoorbeeld LastPass en 1Password.
Het wachtwoord van zo'n digitale kluis kan worden bewaard bij de notaris en wordt na overlijden overhandigd aan degene die uw nalatenschap afwikkelt.
4. Social media
Maakt u gebruik van social media zoals bijvoorbeeld facebook en linkedin? Bepaal dan nu alvast wat u wilt dat daarmee gebeurt na uw overlijden. Op Facebook is het bijvoorbeeld mogelijk om een contactpersoon van tevoren een machtiging te geven. Na overlijden kan de pagina dan omgezet worden in een gedenkpagina. De gemachtigde mag ook het profiel volledig verwijderen.
5. Mobiele telefoon en e-mail
Ook goed om alvast na te denken over gegevens op uw mobiele telefoon zoals WhatsApp-berichten en e-mail. Persoonlijke bezittingen zoals een mobiele telefoon bevatten veel dierbare informatie voor nabestaanden. Maar wilt u wel dat alle whatsappberichten en e-mails gelezen worden door uw dierbaren na overlijden?
Een keuze hierbij kan zijn dat degene die straks de erfenis afwikkelt de taak heeft om al uw berichten te verwijderen. Ook is het mogelijk om hiervoor een aparte executeur te benoemen in uw testament.
Veel online platformen maken gebruik van bevestigingscodes via de SMS, bijvoorbeeld DigiD. Zorg ervoor dat uw nabestaanden niet direct het mobiele abonnement opzeggen!