Grote uitgaven die u kunt tegenkomen na uw pensionering

Categorieën:
Regelzaken

Wilt u weten of u, als u met pensioen gaat, nog genoeg geld heeft om prettig te leven? Misschien denkt u dat u minder geld nodig heeft als u ouder wordt, maar dat is niet altijd zo. Ook na uw pensionering kunt u voor grote uitgaven komen te staan. Voorkom verrassingen en bereid u voor op uw uitgaven in de toekomst.

1. Nieuwe auto

Na uw pensioen gaat u waarschijnlijk anders met uw auto om. Misschien raakt u uw auto van de zaak kwijt en wilt u zelf een auto kopen. Of misschien gaat u veel minder kilometers rijden of juist veel meer, bijvoorbeeld omdat u vaker op vakantie gaat. U kunt daardoor behoefte krijgen aan een andere auto, misschien wel een elektrische auto. Dat betekent een grote eenmalige uitgave.

2. Verbouwen

Soms is een verbouwing nodig om in uw eigen huis te kunnen blijven wonen. Als traplopen lastig of onmogelijk wordt, kunt u een traplift laten installeren bijvoorbeeld. Als er ruimte is, kunt u ook een slaapkamer en badkamer beneden maken. Of u kunt misschien een garage of serre verbouwen of een aanbouw laten maken. 

3. Aangepaste badkamer

Als u in uw eigen huis wilt blijven wonen, kan het nodig zijn om het huis aan te passen. Als u al langer in uw huis woont, wilt u misschien de badkamer vervangen. Denk aan een badkamer met een stroeve vloer, een inloopdouche en mengkranen die makkelijk te bedienen zijn. U hoeft zo’n verbouwing niet direct na uw pensioen te doen, maar de kans is groot dat u er vroeg of laat mee te maken krijgt.

4. Aangepaste keuken

Met eenvoudige aanpassingen kunt u misschien meer plezier en gemak beleven aan uw keuken. Een aanrechtblad dat in hoogte verstelbaar is, kan erg fijn zijn als uw partner (veel) kleiner of groter is dan u zelf bent. Ook heeft u met een verstelbaar aanrecht de mogelijkheid om zittend te koken. Zo'n keukenblok heeft geen onderkastjes. Er zijn ook in hoogte verstelbare keukenkastjes. Een inbouwkookplaat, bijvoorbeeld met inductie, is veiliger dan een los kooktoestel. Zorg voor een stroeve vloer, die goed schoon te houden is.

5. Schilderwerk, buiten en binnen

Eens in de zoveel jaar is het buitenschilderwerk toe aan een opknapbeurt. Hoeveel jaar er kan verstrijken tussen twee schilderbeurten hangt af van de kwaliteit van de gebruikte verf, de houtsoort, de ligging van het huis en de kleur van de verf. Donkere verf slijt harder dan lichte verf en kozijnen op het zuidwesten hebben meer last van slijtage door zon en regen. Het binnenschilderwerk slijt minder snel, maar ook de muren en kozijnen in huis hebben af en toe een nieuwe laag verf nodig. Ook als u niet van plan bent om nog lang in uw huis te blijven wonen, is het verstandig om het schilderwerk goed te onderhouden. Een woning die strak in de lak zit, is meer waard dan een woning met achterstallig onderhoud.

6. Nieuw interieur

Bent u nog blij met uw interieur of zijn uw meubels aan vervanging toe? Misschien is uw bankstel versleten of heeft u behoefte aan kleinere meubels zodat u meer loopruimte heeft. Tegelijkertijd wilt u misschien ook iets doen aan de vloerbedekking, de gordijnen en de muren. Een nieuwe inrichting kan veel geld kosten, maar met een paar kleine aanpassingen kunt u ook al veel bereiken. Denk aan het schilderen van een muur in een andere kleur, een andere indeling en het weggooien van overbodige spullen. Samen met een paar nieuwe accessoires en andere verlichting bijvoorbeeld heeft u dan weer een inrichting die jaren meegaat.

7. Verduurzamen

Een goed geïsoleerd en energiezuinig huis wordt steeds belangrijker. U kunt daarmee besparen op energiekosten en comfortabeler wonen. De overheid stimuleert huiseigenaren om hun huis te verduurzamen met subsidie. Misschien wilt u in de toekomst ook aan de slag met een betere isolatie, zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit kan in de toekomst ook verplicht worden. De subsidie van de overheid is daarvoor niet genoeg, u moet ook altijd een deel van de rekening zelf betalen.

8. Tuinrenovatie

Als u een tuin heeft, kan het onderhoud u op enig moment te veel worden. Dan kan het een goed idee zijn om de tuin te renoveren. U kunt kiezen voor betegelen, maar er zijn ook groene oplossingen. U kunt bijvoorbeeld de borders vervangen door plantenbakken met een automatisch bewateringssysteem. Neem planten die tegen droogte kunnen of kies voor grote sierplanten die weinig onderhoud nodig hebben. Er zijn bodembedekkers die het hele jaar groen blijven en maar één keer per jaar een snoeibeurt nodig hebben.

9. Verhuizen

Heeft u voor uw werk altijd in een bepaald deel van het land gewoond? Dan wilt u na uw pensioen misschien wel verhuizen naar een ander deel van het land. Of u wilt graag verhuizen naar een comfortabeler huis of kleiner gaan wonen. Verhuizen brengt veel kosten met zich mee. Niet alleen de aankoop van een nieuwe woning kost veel geld, u maakt ook kosten om uw nieuwe woning in te richten en te verhuizen. Het is goed om daarvoor geld opzij te zetten.

Zet de overwaarde van uw koophuis in voor comfortabel wonen!

Om uw huis te verduurzamen en/of levensloopbestendig te maken kunt u wellicht voor de noodzakelijke verbouwingen de overwaarde van uw koophuis inzetten. Als uw woning inmiddels een flinke overwaarde heeft, hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn om dit ‘papieren vermogen’ om te zetten in daadwerkelijk besteedbaar budget. 

Klik hier voor meer informatie. 

(Bron: ikwoonleefzorg.nl)