Waarom is vitamine D belangrijk?

Krijg voldoende vitamine D binnen

Categorieën:
Gezondheid

U eet zo gezond mogelijk. Toch is er een kans dat u een vitamine D tekort heeft. Hoe u een tekort aan vitamine D herkent en hoe u ervoor zorgt dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt, leest u hier.

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Een belangrijke functie van vitamine D is dan ook het tegengaan van botontkalking. Met voldoende vitamine D wordt spierkracht behouden. Een van de eerste signalen dat het lichaam over onvoldoende vitamine D beschikt, is moeilijk uit een stoel kunt kunnen opstaan of moeite hebben met traplopen. Bovendien zou vitamine D een rol spelen bij het evenwicht. Het risico om te vallen is met voldoende vitamine D minder groot.

Belangrijkste bron
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.

Symptomen tekort aan vitamine D:

  • verzwakking van de spierfuncties, met name krachtverlies
  • krampen en trillingen van de spieren
  • angstaanvallen
  • algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid
  • pijn in de gewrichten en/of de spieren
  • bloedend tandvlees
  • breekbare botten
  • constant tekort aan energie

Opname vitamine D
Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is en wordt vooral opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam. Doordat deze vitamine zich daar vooral blijft opslaan, lopen mensen met overgewicht het risico dat deze vitamine niet goed zijn werk doet.
 
Voedingsmiddelen met vitamine D
Vette vis, zoals haring, zalm en makreel zijn voorzien van vitamine D. In mindere mate vlees en eieren. In Nederland voegt men vitamine D toe aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.

Maaltijdservice aan huis
Wilt u gevarieerd en ook gezond eten? Denk dan eens aan de maaltijdservice aan huis. Deze voedzame en gezonde maaltijden worden bij u thuisbezorgd. Klik hier voor meer informatie. 

(Bron: Voedingscentrum.nl, Amstelring.nl)