Een derde van ons leven brengen we slapend door. Even energie bijtanken en ons brein tot rust brengen. Maar wat als u niet goed in slaap kunt komen of vaak wakker ligt? In dit artikel een aantal tips hoe u (nog) beter slaapt en kunt zorgen voor een goede nachtrust.
Zo’n dertig procent van de Nederlanders kampt met slaaptekort en dat is niet zonder gevaar. Slaap is van levensbelang, net als voeding en water, zeggen experts. Langdurig slaaptekort wordt gerelateerd aan ziekten als depressie, diabetes, obesitas, Alzheimer en kanker.
Biologische klok
Het menselijk lichaam heeft een biologische klok die aangeeft wanneer we slapen, wakker worden en eten. Als pasgeborene slapen we per dag wel achttien uur, opgedeeld in blokjes van een á twee. Langzaam groeien we naar een volwassen slaap, van gemiddeld acht uur. Op latere leeftijd slapen we juist weer korter en minder vast, dat hoort bij ouderdom. De biologische klok wordt elke dag bijgesteld door onder andere het zien van voldoende daglicht. Daardoor tikt de klok in het juiste ritme en weet ons lichaam ‘hoe laat het is’. Onze biologische klok is dus afgestemd op dag en nacht. Dat is nodig voor een goede nachtrust. Ga daarom voor half tien ‘s ochtends naar buiten, eet en beweeg. Of zoek een lichte plek bij een raam.
Om te kunnen slapen hebben we naast licht ook schemering en duisternis nodig. Als het donker wordt maakt ons lichaam melatonine aan, een stofje dat slaperig maakt. Stress en slapen gaan niet samen. Daarom is het heel wijs om je stressniveau te verlagen. Een middagslaapje kan heel heilzaam zijn net als wandelen, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, een kop melk of een warme kruik. Vermijd cafeïne, zoete, hartige en vette snacks in de avond, liefst al vanaf een uur of acht. Daarmee activeert u uzelf weer. Ook telefoons, tablets en televisieprogramma’s kunnen het stressniveau verhogen.”
Wees gerust
Stoppen met werken, kinderen het huis uit, mantelzorgen, verlies en tegenslag. Bij grote veranderingen in het leven kunnen we wel eens vaker wakker liggen. Maar wees gerust. Af en toe niet goed slapen is helemaal geen probleem. Maak u vooral niet druk. Dan valt u nog moeilijker in slaap. Gemiddeld vallen we overigens pas na twintig minuten in slaap. Is er sprake van langdurig slecht slapen? Wordt u dagelijks leven erdoor beïnvloed? Neem dan zeker contact op met uw huisarts.
Blijf bewegen
Regelmatig bewegen is het belangrijk. Dat stimuleert doorbloeding en voorkomt druk op uw lichaam. Het wisselen van houding gaat jongere en fitte mensen gemakkelijk af. U verlegt al snel een hand of een been of draait een kwartslag. Naarmate u ouder en wat strammer wordt, gaat dat vaak moeizamer. Naar bed gaan, slapen en opstaan kan dan wat lastiger worden. Er zijn twee favoriete slaaphoudingen: op de zij en op de rug. Zorg bij een zijligging dat uw ruggengraat recht ligt. Eventueel met een kussen als steun in de rug en een kleiner kussen tussen de benen om druk op knieën te voorkomen. Veel mensen liggen de hele nacht op hun rug. Dat vraagt echt om een goed matras.
Hulpmiddelen
Gaat bewegen u moeilijk af? Dan kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden, zoals glijlakens, gladde pyjama’s, speciale matrassen en dekens. Bij een hoog risico op doorliggen wordt een anti-decubitus-matras aangeraden. Meer houvast krijgt u met een bedbeugel of bedpapegaai. Heeft u moeite met in en uit bed stappen? Dan kan een hoog-laag bed uitkomst bieden. Het verhogen van uw bed met een bedklos is een alternatief. Met een goede nachtrust kunt u overdag veel meer energie kwijt. Slaapcomfort is dan ook niet onbelangrijk. Heeft u graag een hard matras of liever een wat zachtere? U moet zelf uitvinden wat bij je past. Veel mensen hebben een oude, doorgelegen matras. Dan komt u niet goed tot rust.
Voor meer informatie over deze hulpmiddelen kunt u een bezoek brengen aan één van de Vierstroom Thuiszorgwinkels of neem contact op met de ledenconsulenten via telefoonnummer 088 – 0900 400 (ma-vr 9.00 – 17.00 uur).
Er kan zoveel spelen in het leven
Niet kunnen slapen kan het gevolg zijn van psychische problemen. Ziekte, eenzaamheid, rouw en verlies: er kan zoveel spelen in het leven. Ligt u te piekeren over een aanstaande operatie? Tref voorbereidingen zodat u bij thuiskomst in alle rust kunt herstellen. Is uw bed op orde, heeft u een fijne slaapkamer, is er genoeg frisse lucht, is er hulp binnen handbereik, zijn er goed sluitende gordijnen? De ledenconsulenten helpen u graag om alles op een rijtje te zetten. Soms is er sprake van een medische aandoening waardoor slapen slecht gaat. Aarzel niet om bij aanhoudende klachten contact met uw huisarts op te nemen.
(Bron: ledenvereniging.nl)