We doen het allemaal: terugdenken aan gebeurtenissen of ervaringen uit het verleden. We genieten na van mooie momenten en we proberen de minder positieve ervaringen een plek te geven. Omkijken naar het verleden is een natuurlijke en gezonde bezigheid. Hoe ouder je wordt, hoe rijker de bron van herinneringen waaruit je kunt putten.
De laatste jaren is er groeiende aandacht voor het maken van levensboeken. In deze boeken zijn foto’s en verhalen te vinden waarin het leven van iemand centraal staat. Praten over het eigen verleden geeft veel mensen houvast en daarbij een prettig gevoel. Voor mensen met dementie zijn herinneringen uit het verleden vaak makkelijker bereikbaar dan recente gebeurtenissen. En samen herinneringen ophalen geeft een gevoel van saamhorigheid, want herinneringen en levensverhalen verbinden mensen met elkaar en helpen om zin te geven aan het leven.
Eén van de mogelijkheden om herinneringen levendig te houden is het maken van een levensboek, waarin de persoonlijke verhalen en herinneringen worden vastgelegd. Dit gebeurt met behulp van foto’s, teksten, plaatjes, stambomen en andere documenten, waaraan uw partner, vader, moeder, opa, oma, vriend of vriendin fijne herinneringen heeft en wat voor hem of haar eigen en vertrouwd is.
Waar moet u aan denken als u een levensboek wil maken. We geven een paar tips.
Praktische tips:
Welke onderwerpen kunnen in een levensboek aan bod komen?
Veel plezier met het maken van het Levensboek. Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met de ledenconsulenten via telefoonnummer 088 – 0900 400.
(Bron: Stichting Geriant)